Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”.

Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.

“Svijet je bio pun čuda i neobjašnjivih stvari, a književnost mi je pomagala da ih razumijem. Bila je važna kad je rat prekinuo djetinjstvo i naredio da odrastemo. Bila je branik od metaka, zla, mržnje i smrti. Obećavala je da postoje svjetovi mimo našeg unutrašnjeg svijeta. Književnost mi je sačuvala maštu, djetinjstvo, izgubljenu kuću i razum onda kada ništa drugo nije moglo da ih sačuva”, kazala je dobitnica.

Prema mišljenju žirija, koji je radio u sastavu Vladimir Gvozden, Dragan Jovanović Danilov i Dragan Babić, roman “Otkako sam kupila labuda” osvaja izuzetnim stilom u kojem se miješaju ispovijest, tok svijesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom, čime potvrđuje moć književnosti da sve kaže.

Danilov je istakao da se od prve rečenice može osjetiti duboko, emocionalno srastanje spisateljice s tekstom koji uranja u životni realitet, lišen isprazne političke korektnosti.

“Roman je o dvije žene koje su genetski bačene u karmičku bujicu. U njihovom odnosu nećete naći ničega vulgarnog, jer Tanja ne opisuje odnos dvije žene, već odnos dva ljudska bića”, kaže Danilov.

Glavna junakinja je bibliotekarka, a kako dodaje, može se slobodno reći da je glavni junak čitanje, knjige i “ta vatra književnosti i ljubavi, vrtlog privlačnosti i ljubomore koje je Stuparova uspjela da sugestivno opiše.”

“Ova knjiga je najdublja tamo gdje objedinjuje trajnu ontološku pukotinu između dvije žene i svijeta i između njih dvije same, jer one žele da imaju jedna drugu, ali pod svojim uslovima – zato dolazi do sukoba – te narcisoidne ravnoteže”, objašnjava Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, živimo u vrijeme digitalnog varvarstva koje je progutalo magijsku misao književnosti, te je ona postala sve hladnija, a roman “Otkako sam kupila labuda” nas podsjeća da je “knjiga prostor bića i da u tom biću mi treba da nađemo toplo mjesto za sebe.”

Babić je istakao da je knjiga u formi kratkog romana, sažeta, koncizna i precizna, te odgovara današnjem čitaocu koji nema vremena i pažnje za duže romane.

Dodao je i da je u savremenoj književnosti manjak nosećih ženskih likova, a da je vrijednost ovog romana što ih ima čak dvije.

Predsjednik žirija Vladimir Gvozden istakao je da roman osvaja tako što plete tanke niti jezika i stila oko teme ljubavnog odnosa između dvije žene, koji u sebe uključuje različite aspekte svakodnevnog života, odbljeske velikih priča, ali i teško predstavljivu običnost, banalnost života.

“Riječ je o ideji o pisanju kao procesu još uvijek kadrom da izrazi našu sudbinu, prepuštenu neponovljivim trenucima, propuštenim šansama, malim ali presudnim stvarima… sudbinu zamračenu krupnim ideološkim i političko-policijskim naracijama koje melju sve pred sobom”, istakao je žiri.

(Tanjug)

DODIK: Policija Srpske uvijek uz svoj narod

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan policije Republike Srpske – 4. april, ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču, direktoru Policije Darku Ćulumu i svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske sa željom da i dalje budu garant bezbjednosti, stabilnosti i vladavine zakona u Republici Srpskoj. – Pripadnici Policije Republike Srpske nebrojeno puta su do

VIDOVIĆ: Vladine mjere za pomoć privredi i građanima vrijedne 840 miliona KM

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da će za sve intervencije koje Vlada planira da realizuje zbog virusa korona dostići iznos od 840 miliona KM. Vidovićeva je rekla da već imaju određene izvore kao što su međunarodne finansijske institucije, zaduživanje na međunarodnom tržištu, izdavanje hartija od vrijednosti na domaćem tržištu, donacije i slično.

MUP Republike Srpske obilježava Dan policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježiće danas Dan policije – 4. april, ali za razliku od prethodnih godina, zbog epidemije virusa korona, neće biti organizovanog programa i brojnih planiranih aktivnosti. Za 782 policajca poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u prisustvu najužeg rukovodstva ministarstva, biće položeni vijenci i služen parastos na Centralnom spomen-obilježju kod sjedišta MUP-a u

Zabrana kretanja van mjesta prebivališta danas od 12.00 do sutra u 18.00

Danas na snagu stupa nova mjera Republičkog štaba za vanredne situacije. Tokom vikenda, od 12 časova u subotu, do 18 časova u nedjelju, svim građanima zabranjeno je kretanje van njihovog mjesta prebivališta. I ovom mjerom nastoji se spriječiti širenje virusa, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Anton Kasipović. Zabrana iz ovog zaključka ne odnosi

GLAVNI AMERIČKI STRUČNJAK: Koronavirus se možda širi običnim disanjem i razgovorom

Moguće je da se novi koronavirus širi vazduhom običnim disanjem i govorom, rekao je vodeći američki stručnjak u borbi protiv covida-19, u vrijeme kad se američka vlada priprema svima preporučiti da nose maske.  Anthony Fauci, čelni čovjek za zarazne bolesti Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH), najavio je da će se mijenjati uputstva za nošenje maski “zbog

Servisne informacije za 4. april 2020. godine

Servisne informacije za subotu 4. april 2020. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata  zabilježeno je jedno krivično djelo i to oštećenje tuđe stvari. Javni red i mir narušen je osam puta. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda, povrijeđenih lica nije bilo. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 40 odraslih