Vijesti 15.06.2021.

Banjaluka dala prostore firmama koje obrću desetine miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Grad Banjaluka je pod posebnim uslovima i 90 odsto nižoj cijeni dao u zakup preko 180 svojih poslovnih prostora.

Za brojne humanitarne, sportske i druge organizacije to je značajna pomoć, ali na spisku se nalaze i pojedine ustanove i preduzeća koje ostvaruju milionske prihode kroz komercijalno poslovanje, piše Capital.ba.

Tako je na primjer Gradska uprava Banjaluka sa zdravstvenom ustanovom „Moja apoteka“ prošle godine sklopila dva ugovora o zakupu poslovnih prostora u Mišinom Hanu i Verićima. Cijena mjesečnog zakupa za ukupno 45 kvadrata prostora iznosi nepunih 11 maraka.

Sa druge strane, to preduzeće je u prošloj godini prijavilo prihode od 52,4 miliona maraka od čega je 3,4 miliona KM čista dobit.

Na listi onih koji po povlaštenim uslovima koriste gradske prostorije je su i „Pošte Srpske“. Oni za nepunih 56 kvadrata u Dragočaju plaćaju 19,34 KM, a ugovor im traje do kraja jula 2022. godine.

Podsjećamo, to preduzeće je prošle godine imalo 67 miliona maraka prihoda. Da im novca ne nedostaje i da ne žale da ga potroše najbolje govori to što planiraju kupovinu sorting centra vrijednog devet miliona maraka u vlasništvu Slavka Roguljića.

Pod posebnim uslovima prostor je dobila i Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF). Za 56 kvadratnih metara u Bulevaru vojvode Živojna Mišića u naselju Borik oni plaćaju mjesečno 95 maraka.

APIF sa druge strane svoje usluge ne naplaćuje pod posebnim uslovima već po komercijalnim, pa su tako prošle godine prijavili prihode nešto veće od tri miliona maraka.

Podsjećamo, Grad svoje poslovne prostore pod posebnim uslovima može dati organima, ustanovama i organizacijama, humanitarnim organizacijama, organizacijama iz oblasti kulture, sporta, zdravstvene i socijalne zaštite i u drugim kada za to postoji interes Grada.

Ukupna cijena zakupnine se dobija tako što se početna cijena zakupnine bez PDV-a pomnoži sa površinom poslovnog prostora, nakon čega se dobijeni iznos umanjuje za popust od 90 odsto.

Oko poslovnih prostora se vodila i polemika na posljednjem zasijedanju gradske Skupštine, a gradonačelnik Draško Stanivuković je povukao odluke o produženju zakupa sa Republičkim zavodom za statistiku, Komisijom za žalbe RS i „Vodama Srpske“.

(E.M)