Vijesti 10.02.2019.

“BANJALUKA – INKLUZIVNA ZAJEDNICA” Autobuse i ulice prilagoditi osobama sa invaliditetom

ČITANJE: 2 minute

Humanitarna organizacija “Partner” je u saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluka održala okrugli sto pod nazivom „Banjaluka – inkluzivna zajednica”.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Grada, Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Odjeljenja za saobraćaj i puteve, delegati Skupštine grada, TOBL-a, organizacije osoba sa invaliditetom sa područja Grada, te autobuski i taksi prevoznici.

Kako navode iz HO Partner, učesnicima je predstavljena Analiza stanja radinh grupa za javni prevoz, prelaze i taktilne staze, a bilo je riječi o važnosti uređenja javnog prevoza kako bi služio svim građanima uključujući i osobe sa invaliditetom, s obzirom da već postoje pristupačni autobusi, ali se javljaju propusti i izgovori tipa  da autobuske stanice nisu prilagođene, te da autobusi nemaju rampu koje omogućavaju ulazak korisnicima kolica.

Pored toga, ukazali su i da je veoma je važno da se u svim prilagođenim autobusima uspostave ili poprave displeji i govorne informacije o stanici na koju se ulazi.

Prema Analizi stanja radne grupe utvrđeno je da je neophodno da se urede saobraćajnice rampama i taktilnim stazama za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom.

– U saradnji sa Turističkom organizacijom Banjaluka apelovaćemo da se izvrše dodatna prilagođavanja, a da se putem veb sajta TOBL-a mogu dati informacije turistima sa invaliditetom gdje mogu boraviti u našem gradu. Naš zajednički cilj je da se učini sve kako bi se poboljšao pristup turističkim lokacijama Banjaluke, te tako omogući svima ravnopravan i lakši pristup na mjesta koja su interesantna za turiste – istakli su iz “Partnera”.

Okrugli sto je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Banjaluka inkluzivna zajednica“ kojeg HO „Partner“ realizuje od novembra prošle godine. Projekat se realizuje u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija, a sufinansira ga Grad Banjaluka.

Glavni cilj projekta je da se omogući potpuno ravnopravno i punopravno kretanje osoba sa invaliditetom, građana i posjetilaca, u Banjaluci kroz korištenje javnog prevoza i saobraćajnica po osnovi jednakih mogućnosti sa ostalim građanima i time povećati njihovu uključenost u zajednicu i korištenje svih resursa zajednice.

(Srpskainfo)