Vijesti 02.03.2017.

Banjaluka: Inspekcija “češlja” Centar za socijalni rad

ČITANJE: 2 minute

Inspekcija rada već nekoliko dana “češlja” dokumentaciju i provjerava optužbe radnika Centra za socijalni rad Banjaluka iznesene protiv direktorke Vere Sladojević, kako bi se konačno stavila tačka na višemjesečnu sagu o mobingu, saznaje SrpskaCafe!

Podsjetimo, četvoro anonimnih radnika ove ustanove tvrde da ih ona mjesecima unazad mobinguje, zbog čega su bili prisiljeni da potraže psihijatrijsku pomoć. Takođe, oni anonimno tvrde da je Sladojevićeva iskoristila korisnike centra, jer ih je plaćanjem iz kase Centra i na druge načine vrbovala da je prate po političkim mitinzima i da glasaju za nju. Optužuju je i za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu političkim uticajem, kao i korupciju.

Šta o optužbama protiv Sladojevićeve misle njene stranačke kolege, i koliko su istinite informacije da joj je iz vrha DNS-a zatraženo da podnese ostavku, pokušali smo saznati i u samoj stranci. Predsjednik gradske Skupštine i potpredsjednik banjalučkog DNS-a kaže za portal SrpskaCafe nije dao konkretan odgovor ali je naglasio da su kontrolni organi, prema njegovim saznanjima, u Centru i da rade svoj posao.

– Oni provjeravaju i nove predmete, koji su aktuelni, ali i stare od prije dvije ili tri godine. Samo se nadam da će završiti svoj posao u pristojnom roku. Pominju se sudbine djece, a kako oni ponekad rade ta djeca bi mogla postati odrasli ljudi dok oni svoj posao završe – naglasio je Balaban, dok moguću ostavku Sladojevićeve nije želio komentarisati.

Kako je SrpskaCafe ranije pisala, prema našim saznanjima, direktorka banjalučkog Centra za socijalni rad Vera Sladojević dobila je nalog iz vrha DNS-a da podnese ostavku na ovu funkciju. Razlog za ovakvu odluku, kako nam je rečeno, jesu dešavanja u Centru i optužbe za mobing od strane radnika, čime stranački šefovi žele zaustavili medijske pritske.

Sa druge strane, ono što ne ide “na ruku” radnicima jeste što je njihov najglasniji predstavnik i jedini radnik koji je progovorio protiv Sladojevićeve socijalni radnik Bojan Arula, čiji je kredibilitet poljuljan optužnicom da je od aprila 2011. do 2014. godine preko Udruženja građana u Banjaluci, izbjegao plaćanje poreza i doprinosa na lična primanja i naknade za službena putovanja i to u iznosu od oko 44 000 KM. On je 2014. terećen i da je u toku mjeseca juna 2014. godine, obavljajući poslove socijalnog radnika, iskoristio položaj i ovlašćenja voditelja tima u postupku smještaja u ustanovu socijalne zaštite maloljetnog lica, za čijeg je staraoca određen, donio odluku o upućivanju i smještaj maloljetnog lica u Prihvatni centar, ustanovu zatvorenog tipa, u kojoj je maloljetno lice boravilo u periodu od mjeseca jula do septembra 2014. godine.

(Srpskacafe.com)