Magazin 24.06.2016.

Banjaluka: Majstori starog kova ponovo u modi

ČITANJE: 4 minute

 

Džaba diplome ako ne nauče dobro da rade. Ima ljudi koji ne znaju ni čitati, ali su vrhunski majstori, tako da mladi moraju zapamtiti da je ključ uspjeha u svakom zanatu dobra praksa i mukotrpan rad, koji će pratiti mnogo strpljenja i ljubavi.

Tim riječima tajne majstorskih vještina otkriva za “Glas Srpske” jedan od najstarijih časovničara na području banjalučke regije Stipe Petrušić.

U njegovoj maloj radnji u srcu Banjaluke kuca na stotine satova. Jedni pokazuju tačno vrijeme, dok drugi čekaju spretne prste Stipe i njegovog brata Josipa da ih uštimaju. Petrušići su ponosni čuvari sajdžijskog zanata već duže od četiri decenije. Kažu posla uvijek ima za one koji znaju da rade, ali nažalost, zanati polako izumiru. Nekada je u Banjaluci bilo 17 časovničarskih radnji, a danas ih je, prisjeća se Stipe, tek pet.

– Od tih pet radnji, čak četiri vode penzioneri, što i više nego dovoljno govori da su nam potrebni mlađi majstori – priča Stipe, dok pažljivo u ruci vrti pozlaćeni sat.

– Evo, ko nov je – reče potom veselo odlažući ga na pult, dok ga iz drugog ćoška preko naočara gleda brat Josip.

I on ćutke popravlja jedan sivi i masivni sat. Međutim, čuvši da se raspitujemo šta poručiti mladima koji ove godine u srednjim školama mogu upisati i izučavati i za časovničara, kaže, samo jedno – da traže kvalitetnu praksu.

– Nijedan zanat nije samo – sjedi, pročitaj knjigu i znaćeš! Mladima treba omogućiti gdje će učiti da rade, jer je praksa 99 odsto, a teorija jedan odsto – ističe Josip Petrušić.

Dobar majstor uz neprekidan rad i strpljenje, kažu mora voditi i uredan život i biti dobro organizovan.

– Nema pušenja, ili alkohola. Nema ni dva iza ponoći leći, pa rano doći na posao. To odmah otpada. Moraš se baviti sportom. Eto, kao ja recimo ribolovom. Ne smije ruka drhtati, jer onda ništa popraviti nećeš – savjetuje Josip.

Da je najvažnije savladati vještine kroz kvalitetan praktični rad, tvrdi i optičar Boris Grahovac iz banjalučke optičarske radnje “Ortooptik”.

Gotovo deset godina radi kao optičar, ali nikad nije prestao da uči i usavršava se.

– Dobra praksa i želja da se nauči više, recept su za uspjeh. Posao optičara je jedan od “čistih” zanata, jer nema prljavih ruku, ali zahtijeva neprestan rad – objašnjava Grahovac.

Dok se on školovao za ovu struku, kaže, korišćene su stare metode za izradu naočara, a danas su čuda tehnologije i u tom zanatu učinile svoje. Ipak, i pored svih savremenih mašina, potrebna je mirna ruka koja će njima upravljati.

– Od optičarskog zanata može se solidno živjeti. Budući srednjoškolci neće pogriješiti ako odaberu ovaj poziv, ali ne smiju zaboraviti da uvijek moraju na sebi da rade – poručuje Grahovac.

Prema planu upisa, u Banjaluci najviše slobodnih mjesta je u Tehničkoj školi. U njene klupe može sjesti 442 učenika. Direktor ove škole Kristina Mrđa kaže da su uveli i nove smjerove u trećem stepenu, a to su časovničar, zlatar i optičar. Razlog je jednostavan – tržištu su potrebni.

Do sada su, kako kaže Mrđa, dobili po tri zahtjeva za upis u ova tri zanimanja, među kojima ima i odličnih učenika, tako da je ostalo dosta slobodnih mjesta za upis.

– Vjerujem da ćemo u julskom upisnom roku imati više mladih koji će odlučiti da se školuju za ove struke, jer za njima vlada ogromno interesovanje poslodavaca – dodala je Mrđa.

Nova šansa za upis

Rezultati upisa u sve srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole u junskom roku objavljene su juče. Nova šansa za upis je već idućeg mjeseca, i to od 4. do 15. jula. Tada će vrata za buduće srednjoškolce otvoriti sve škole u kojima je ostalo slobodnih mjesta.

(Glas Srpske)