Vijesti 02.09.2016.

Banjaluka: Novi pravilnik za upis u vrtiće

ČITANJE: 2 minute

Trka za slobodna mjesta u banjalučkim vrtićima dobila je svoja pravila. Na snagu je stupio dugoočekivani pravilnik po kojem će se vagati prioriteti za upis u jedan od 22 javna banjalučka vrtića. Do slobodnog mjesta neće se dolaziti brže, ali će zato roditelji bar znati čemu da se nadaju.

“Svaki zahtjev će dobiti jedan broj, odnosno to će biti jedna šifra. Tako da će roditelji moći da prate koji su redni broj pri upisu odnosno pri podnošenju zahtjeva. Dobićemo jasnu sliku i svaki rodtelj će moći znati kad će njegovo dijete doći na red”, rekla je Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Ako vaše dijete čeka na slobodno mjesto u vrtiću, mjesecima, a nije rijedak slučaj da neki roditelji čekaju i godinama, po novom pravilniku je to plus za vas. Jer za svaki mjesec čekanja dobijate jedan bod na rang listi.

ATV saznaje da pojedini zahtjevi za upis stoje i po tri godine u ladicama Centra za predškolsko obrazovanje. Sa novim pravilnikom, stiže uskoro i javni poziv za listu prioriteta i u tome možda leži šansa za one koji su na listi čekanja. Pored, toga bodovaće se i ostali parametri.

A konačnu riječ daće tročlana komisija. Jednom mjesečno određivaće listu prioriteta, a konkurs za upis ubuduće će trajati od prvog do 15. juna svake godine. Ipak sve i dalje zavisi od broja slobodnih mjesta. U Centru za predškolsko vaspitanje kažu da su im ruke vezane i da je jedino rješenje povećanje broja vrtića.

“Nedostatak mjesta u vrtiću je u Banjaluci zaista izražen, na našu sreću jer je natalitet u porastu. Dakle, svjesni smo potrebe da obezbijedimo nove smještajne kapacitete, odnosno da što veći broj djece obuhvatimo vrtićima”, istakla je Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Skoro 1600 mališana trenutno čeka da zakorači u jedan od banjalučkih javnih vrtića.

Kada bi izbori bili svake godine, možda bi problem bio i riješen. U onim prošlim, banjalučko naselje Starčevica je dobilo vrtić, koji ipak i dalje ne podmiruje sve potrebe najveće mjesne zajednice u gradu. Oni koji će se na ovim boriti za glas više, ne propuštaju da obećaju da će novih vrtića u Banjaluci biti nakon novih izbora.