Banjaluka pod smogom: Fotografije koje bukvalno ostavljaju bez daha

Iako se nadležni za mjerenje kvaliteta vazduha još nisu oglasili upozorenjem da je stanje u gradu kritično, subjektivni osjećaj Banjalučana dovoljno govori.

Sezona loženja je uveliko počela, a s njom su se pojavili i veliki sivi oblaci dima nad glavama. Građani su se na dim žalili i Gradskoj upravi i gradonačelniku, govoreći da ne mogu otvoriti prozore u stanu zbog smoga, a često im se i opran veš, koji se suši napolju, usmrdi.

Subjektivnom osjećaju građana da nešto zaista nije u redu posvedočile su i fotografije našeg fotoreportera, koje pokazuju kako se Banjaluka “guši” u dimu.

Ove fotografije možda potvrđuju ranije medijske natpise o tome da je BiH po količini smoga gora i od Pekinga iz “gorih dana”.

Mjerenja

Mjerenje koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u životnoj sredini se obavljaju na tri lokacije: Centar, Paprikovac – Elektroprenos RJ „Banjaluka 3“ i naselje Borik – „Vodovod“.

Tegle sa čistim vazduhom

Prije dvije godine godine ispred sarajevske katedrale organizovan je neobičan performans kojim je ukazano na hroničnu problematiku zagađenja vazduha.

Tamo su članovi “Regional Education and Information Centre”, nevladine organizacije koja se bavi kvalitetom vazduha i energetskom efikasnošću, delili na ulici tegle sa čistim vazduhom sa planina.

Ovom tezgom željeli su, kako kažu, da stimulišu građane na odlazak na okolne planine, kada god je to moguće.

(EuroBlic)

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.