Vijesti 03.01.2023.

Banjaluka prošle godine bila najposjećenija

ČITANJE: 3 minute

Banjaluka je za 11 mjeseci 2022. zabilježila najveći broj dolazaka turista od kada se mjeri turistički promet, a izuzetno posjećena godina završila je izuzetno posjećenim koncertima tokom dvije novogodišnje noći kada je više od 40.000 ljudi uživalo u hitovima regionalnih muzičkih zvijezda i grupa , rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tokom dvije novogodišnje noći publika je uživala u nastupima Goce Tržan, te grupa “Legende” i “Galija”.

“Nije bilo nijednog slobodnog mjesta u ugostiteljskim objektima, hotelu, motelu, hostelu ili stanu na dan. Koliko naši gosti iz regiona i šire vole Banjaluku govore i podaci da su za novogodišnje noći bili spremni izdvojiti i do više stotina evra za dan usluge stan na dan”, rekao je Stanivuković novinarima.

On je naveo da je, prema statističkim podacima, u Banjaluci za 11 mjeseci prošle godine registrovano 132.000 noćenja, u odnosu na 86.000 iz 2021.

Stanivuković je istakao da je broj noćenja, dolazaka, popunjenosti smještajnih kapaciteta za 75 odsto veći nego 2021. godine, čak i kada se ti podaci porede u odnosu na predpandemijsku 2019.

“Svi podaci govore da su prošle godine najveći pokazatelji u svakom pogledu. Razlog za to jeste što smo se potrudili da Banjaluka u 2022. godini ima najveći broj festivala, koncerata sportskih i manifestacija kulture”, naglasio je Stanivuković.

On je istakao nove festivale poput Banjalučkog karnevela, TrotoArt festivala, te naglasio da su osnaženi postojeći poput Banjalučkog proljeća, Banjalučke zime i Banjalučkog ljeta, koje nikad nije bilo sadržajnije.

“Sa takvim entuzijazmom nastavljamo i godinu pred nama. Uvešćemo nove festivale, događaje iz kulture, nova sportska takmičenja, ali i vratiti festivale koji su nekada bili simbol ovog grada”, rekao je Stanivuković.

On je najavio da će Badnji dan ove godine biti obilježen drugačije i sadržajnije, te da se Banjaluka uveliko priprema za proslavu 9. januara – Dana Republike, a sve građane i posjetioce očekuje i velika proslava pravoslavne Nove godine uz koncert Biljane Krstić i Branke Zečević.

Stanivuković je istakao da je Banjaluka otvorena i sređena, grad koji pripada svima, koji turisti i goste vole, i u koji se uvijek vraća onaj ko jednom dođe.

U ime Turističke organizacije grada Banjaluka Mladen Šukalo rekao je da su prošle godine oboreni rekordi turističkih posjeta.

On je istakao da su izneseni zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, te da ima i dosta neprijavljenih gostiju, tako da je taj broj sigurno veći.

“Kada je riječ o strukturi gostiju nemamo mjesečne indikatore za takvo praćenje, ali očekujemo da će ove, kao i prošlih godina, najveći dio zvaničnih registrovanih posjeta biti iz regiona, prije svih iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, pa onda i bližih evropskih zemalja kao što su Italija, Austrija, NJemačka”, naveo je Šukalo.

On je dodao da se uzdaju i u banjalučki Aerodrom, koji svake godine uvodi nove linije.

“Očekujemo da će upravo zahvaljujući jeftinim letovima ta struktura gostiju u korist evropskih putnika biti još bolja”, rekao je Šukalo.

E.M.