Biznis 30.08.2016.

Banjaluka rizična za ulaganje: Novac najsigurniji u „slamarici“

ČITANJE: 2 minute

Potencijalni preduzetnici nemaju puno izbora u Banjaluci, jer sigurne branše za ulaganja nema, tvrde ekonomisti.

Najpametnije je novac spremiti u „slamaricu“ i sačuvati ga za bolja vremena, saglasni su ekonomisti Saša Grabovac i Predrag Duduković.

Međutim, ni tu „operaciju“ nije lako izvesti. Dok je prije nekoliko godina za sve koji su imali novaca najbolje rješenje bila kupovina, a zatim iznajmljivanje stanova ili poslovnih prostora, danas više nije tako. Kako stručanjaci tvrde, tržište je zasićeno nekretninama, pa se potencijalnim investitorima ni ovakva ulaganja ne preporučuju.

– Trenutno nijedna oblast privrede nije sigurna za ulaganja. Najsigurnija investicija, ali i sa najmanje profita, jeste oročavanje novca u bankama. Nekretnine su trenutno među najneisplativijim poslovima, jer je jako rizično uložiti mnogo novca u kupovinu poslovnog prostora, a potpuno je neizvjesno da li će vam se to vratiti – objašnjava ekonomista Predrag Duduković.

To potvrđuje i činjenica da mnogi poslovni prostori i stanovi, čak i na najboljim lokacijama, zjape prazni, dok o nekretninama na periferiji, tvrde ekonomisti, ne vrijedi ni razmišljati.

Pored nekretnina, lažnu sliku stanja na tržištu daju i sve veći broj pekara, kladionica, butika i kafića, koji se na prvi pogled čine kao sigurna i dobra zarada.

– Postoji trend rasta kladionica ili butika, ali i to je već zasićeno tržište, tako da sada nema prostora za napredovanje novih ulagača. Sve te grane koje nam se čine profitabilne već su pune, a ulazak u ove poslove je možda i najrizičniji – objašnjava Duduković.

Saša Grabovac dodaje da je IT sektor, odnosno firme za održavanje softvera, jedina oblast u koju vrijedi ulagati, ali da u Banjaluci nema dovoljno programera i drugih stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.

– Jako je teško na tržištu radne snage naći dovoljno stručnih ljudi da bi posao započeli kvalitetno i napravili pametan potez – kaže Grabovac.

Kladionice, pekare, butici

Mada na prvi pogled deluje da se otvaranjem pekare ili kladionice u Banjaluci može zaraditi, Predrag Duduković upozorava da u ovim branšama uspjeva samo nekoliko najboljih.

– Oni mnogo rade, ali uprkos velikom prometu, zbog visokih poreza i obaveza, ne mogu ostvariti velika mjesečna primanja – kaže Duduković.

(EuroBlic)