Vijesti 03.04.2017.

Banjaluka rješava gorući problem u dvije MZ: Ada uskoro dobija školu

ČITANJE: 3 minute

Osnovna škola „Branko Radičević“ odavno je pretijesna za djecu iz Starčevice i Ade koja se tu obrazuju, a problem bi konačno trebalo da bude riješen gradnjom novog objekta.

Grad je pokrenuo inicijativu da naselje Ada dobije svoju školu, koja će djeci biti „pred kućom“, pa neće morati da dolaze u Starčevicu.

Sadašnju školu bi time rasteretili i nastava bi mogla da se organizuje kvalitetno, dok su sada primorani da rade u 4 smjene.

Po nalogu Gradske uprave učiteljice poslednjih dana popisuju adrese stanovanja đaka, kako bi se utvrdilo koliko ih tačno dolazi iz Ade.

Spisak će Gradu biti dostavljen danas, a prema prvim informacijama, riječ je o skoro 400 djece, od ukupno 1.680 koliko pohađa ovu školu.

U nadležnom odjeljenju Gradske uprave kratko su rekli da pripremaju dokumentaciju za školu u Adi, te da im je cilj da tako Banjalučanima obezbijede pristupnije osnovno obrazovanje.

Tim koji je zadužen za ovaj posao gradonačelniku će predložiti model, lokaciju i način finansiranja gradnje.

Grad je dužan da obezbijedi mjesto i potrebnu dokumentaciju, a gradnju škole plaća Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

– Kada završimo projekat, predložićemo ga Ministarstvu i vidjeti koje su dalje mogućnosti – rekli su u Gradskoj upravi.

Posljednjih nekoliko godina u školu „Branko Radičević“ se upisivalo najviše prvačića od svih u RS.

Da bi oslobodili učionice za đake, ukinuli su produženi boravak, a zbog velikog broja odjeljenja, djeca rijetko dođu na red za fiskulturnu salu.

Vijest da se nazire kraj mukama u vezi sa školom, roditelji su dočekali sa oduševljenjem.

Daliborka Filipović, majka 3 školarca, kaže da je raduje što će djeca konačno imati uslove za rad.

– Idealno je to što će se škola rasteretiti i što će djecu moći da rasporede u normalne smjene, a ne da sa nastavom završavaju naveče u sedam sati. Nadam se da će moći organizovati i redovne časove fizičkog vaspitanja, jer sada skoro da ih i nemaju – kaže Daliborka.

Majku budućeg prvačića Svjetlanu Kočić najviše raduje vijest da bi zbog rasterećenja, škole moglo organizovati i produženi boravak, te da neće morati dodatno plaćati čuvanje djeteta poslije nastave privatnim vrtićima ili dadiljama.

– Škola „Branko Radičević“ nam je najbliža, ali ako uskoro ne obezbijede prostoriju za produženi boravak, dijete ćemo morati upisati u Obilićevo – kaže Svjetlana.

Direktorica škole Darija Mićić kaže da bi škola u Adi riješila većinu njihovih problema, a definitivno bi bile oslobođene i prostorije za produženi boravak.

Prvačića kao u košnici

Školu „Branko Radičević“ pohađa čak 245 prvačića, a već sada upisano je 200 novih mališana za narednu školsku godinu.

U školi je dograđeno 5 novih učionica, ali još im je tijesno i tražili su novu dogradnju.

U Ministarstvu su istakli da je škola renovirana i već je uloženo  1,3 miliona KM iz Razvojnog programa Republike Srpske, te za novu dogradnju nije bilo novca.

(EuroBlic)