Vijesti 08.05.2017.

Banjaluka se pridružuje gradovima svijeta: Sutra marš “Besmrtnog puka”

ČITANJE: 4 minute

U Banjaluci će sutra, povodom Dana pobjede nad fašizmom, ove godine prvi put biti organizovana manifestacija Marš “Besmrtnog puka”, koja se održava u više od 500 gradova svijeta.

Obilježavanje će početi formiranjem kolone od 10.00 do 10.30 časova, koja će se kretati od Parka “Petar Kočić” do Trga palih boraca, gdje će biti održan prigodan umjetnički program, sa početkom u 11.00 časova, predviđeno je programom obilježavanja ovog značajnog istorijskog događaja, koji je usvojio
Odbor Vlade Republike Srpske.

Marš čiji će učesnici nositi fotografije boraca iz Drugog svjetskog rata, zastave jedinica iz Narodno-oslobodilačkog rata /NOR/, te transparente sa prigodnim porukama, predstavljaće odavanja počasti poginulim vojnicima i civilima koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

“Noseći portrete svojih stradalih, mi zapravo nosimo čitavu istoriju u našim rukama, na koju Republika Srpska i Srbi mogu da budu ponosni”, navedeno je u saopštenju iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Iz resornog ministarstva su poručili da maršu može da se pridruži svaki građanin sa slikom svog pretka ili rođaka, učesnika NOR-a.

Obilježavanje će podržati Savez udruženja boraca NOR-a iz Republike Srpske, kako bi na dostojanstven način bila obilježena pobjeda nad najvećim civilizacijskim zlom 20. vijeka.

“U toj borbi, najveći doprinos u slamanju fašizma u svijetu dao je Sovjetski Savez, sa 23 miliona poginulih boraca i civila, kao što je i srpski narod na Balkanu bio nosilac antifašističke borbe u kojoj je podnio najveće žrtve”, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Iz Ministarstva su pozvali sve učesnike i simpatizere NOR-a, građane Banjaluke i susjednih opština da se pridruže ovoj manifestaciji i odazovu u što većem broju.

“Besmrtni puk” je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede – 9. maja.

Ova manifestacija se prošle godine održala u 42 zemlje, a ove godine očekuje se dvostruko veći broj država-učesnika.

Besmrtni puk sutra maršira i Beogradom

U Beogradu će sutra biti održana druga memorijalna manifestacija “Besmrtni puk” povodom Dana pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz Ambasade Rusije.

Učesnici manifestacije izaći će na ulice Beograda sa portretima svojih bližnjih koji su učestvovali u odbrani otadžbine u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u odbrani od agresije NATO na Jugoslaviju 1999. godine.

“Srbi, Rusi i predstavnici drugih bratskih naroda imaće mogućnost da prošetaju Beogradom u zajedničkoj koloni sa portretima svojih heroja-boraca za slobodu i nezavisnost. Zajedno smo ratovali i moramo zajedno da sačuvamo sjećanje o tome radi našeg prijateljstva”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije poručili su da je srpska istorija tijesno povezana sa ruskom, posebno istorija srpske borbe u strašnim ratovima koji su u 20. vijeku potresali Evropu.

“Za nas je prostor zajedničkog sjećanja znatno širi od državnih granica.
I ovo sjećanje moramo da sačuvamo i da predamo potomcima. `Besmrtni puk` je sposoban da postane još jedan važan simbol naše zajedničke istorije”, saopšteno je iz Ambasade.

Kolona će krenuti sutra u 11.00 časova sa platoa ispred Groblja Oslobodilaca Beograda i kretaće se Bulevarom kralja Aleksandra do Narodne skupštine, a u 11.30 časova doći će ispred Starog Dvora /gradske skipštine/, gdje će se prisutnim kratko obratiti organizatori manifestacije.

Planirano je da bude priređen i spektakularan koncert uz učešće ruskih i srpskih umjetnika, a uveče u Ruskom domu i premijerna projekcija ruskog filma “28 panfilovaca” o podvigu ruskih vojnika 1941. godine.

Svečani koncert na platou Skupštine grada biće održan u 11.45 časova, a učestvovaće umjetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, zaslužni umjetnik Rusije Lidija Muzaleva, Ansambl narodne muzike filharmonije iz Vologde “Krug sunca”, Merima NJegomir i Hor Ruskog doma, LJudmila Gros Popović i studenti Fakulteta muzičke umjetnosti, te Studenti fakulteta dramskih umjetnosti.

Organizatori manifestacije su Medija centar “Ruski ekspres”, Fondacija za očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa i obnovu spomenika kulture “Sveti Aleksandar Nevski”, Srpsko odjeljenje Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, Koordinacioni savjet udruženja ruskih sunarodnika, Balkanska kozačka vojska i Srpsko odjeljenje udruženja bajkera “Noćni vukovi”.

(srpskacafe.com)