Banjaluka spremna za teretne avione Turkiš erlajnza

Čelnici “Aerodroma RS” trebalo bi do kraja mjeseca sa predstavnicima “Turkiš erlajnza” da potpišu ugovor kojim će konačno biti otvorena vrata da avioni natovareni rashlađenim mesom polijeću iz Banjaluke.

U planu poslovanja “Aerodroma RS” za period od 2017. do 2019. godine navedeno je da će banjalučki aerodrom nakon izgradnje kargo skladišta i nabavke neophodne opreme u 2017. godini preuzeti kompletne potrebe za teretnim saobraćajem u regionu.

– Ugovor sa “Turkiš erlajnzom” u vezi sa opsluživanjem njihovih kargo vazduhoplova planiramo zaključiti u januaru ove godine – navedeno je u tom dokumentu.

Direktor “Aerdoroma RS” Miroslav Janjić nada se da bi do kraja mjeseca moglo doći do potpisivanja ugovora ističući da su pregovori sa “Turkiš erlajnzom” intenzivirani od sredine prošle godine.

– Turska avio-kompanija uključila se aktivno u pregovore, a mi smo bili jedan od prvenaca u ovom poslu. Kada će početi transport mesa sa banjalučkog aerodroma ne zavisi samo od nas i od avio-kompanije već od spremnosti klijenata sa jedne i druge strane, odnosno od proizvođača mesa u BiH i kupaca u Turskoj te od kompletnog privrednog aranžmana koji prati taj posao – kazao je Janjić.

Potpisivanje ugovora sa najvećom turskom i jednom od vodećih svjetskih avio-kompanija, ističe Janjić, mnogo bi značilo za razvoj poslovanja banjalučkog aerodroma i njegovu budućnost.

– Ovaj posao bi nam značio zbog pozitivnih efekata koji su posebno značajni u periodu kada smo na pragu velikih investicija – rekao je Janjić.

“Aerodromi RS” su se u septembru prošle godine zadužili sedam miliona maraka kod Investiciono-razvojne banke RS kako bi bilo realizovano više investicija uključujući i objekat za potrebe razvoja kargo saobraćaja površine 1.350 kvadratnih metara. Sve investicije trebalo bi da budu završene u drugoj polovine ove godine.

Let za Beograd

“Aerodromi RS” u 2017. godini planiraju da intenziviraju aktivnosti na uspostavljanju dnevnog leta na liniji Beograd – Banjaluka.

– Ukoliko “Er Srbija” ne donese odluku o uvođenju dnevnog saobraćaja, a ukupni broj putnika bude stagnirao ili opadao, započeće kontakte sa nekoliko avio-kompanija kojima je naše tržište interesantno. Takođe, planiramo da u 2017. godini u školski centar beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” pošaljemo na obuku određeni broj naših radnika – navedeno je u dokumentu “Aerodroma RS”.

(Glas)

Godišnjica rođenja jednog od najvećih umova u istoriji svjetske nauke

Srpski pronalazač Nikola Tesla (1856-1943), jedan od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac “novog tehničkog poretka”, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku, rođen je na današnji dan 1856. godine.  Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator

JEDNA OSOBA PREMINULA: U kantonu Sarajevo 72 nova slučaja korona virusa

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je još 408 uzoraka na prisustvo koronavirusa, a u kantonu Sarajevu su potvrđena 72 nova slučaja. Tokom noći u izolatoriju Klinike za plućne bolesti Podhrastovi preminuo je jedan pacijent koji je bio pozitivan na COVID-19. Pacijent je odranije imao i druge bolesti. (A.M/banjaluka.net)

U BiH sa migrantima dolaze brojni bezbjednosni problemi

Posljednja akcija Federalne uprave policije u kojoj je uhapšen diler iz Sarajeva od koga su drogu kupovali mahom državljani Alžira, Maroka i Pakistana još jedna je potvrda da migranti koji dolaze u BiH sa sobom donose brojne bezbjednosne probleme i da je na neki način ponovo oživljena “balkanska ruta”, piše “Dnevni avaz”. Riječ je o

HAOS U GRČKOJ: Hiljade ljudi na ulicama (VIDEO)

Grčka policija upotrijebila je u četvrtak uveče suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su se okupili ispred Parlamenta, kako bi izrazili nezadovoljstvo nacrtom zakona kojim se ograničavaju javne demonstracije. Rojters navodi da su se na trgu Sintagma mogli vidjeti oblaci dima, te da su na policiju bačene tri gasne bombe. Policija je odgovorila bacanjem suzavca.

RAD NA IZVORU PLIVE: Večeras otvaranje desete jubilarne likovne akademije

Ovogodišnji rad na izvoru rijeke Plive, jubilarna deseta likovna kolonija, počinje večeras svečanim otvaranjem od 20 časova. Likovna kolonija “Pliva” ove godine okupiće 14 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske, piše “Glas Srpske”. “Uz već afirmisane stvaraoce, tu su i mladi autori koji zaslužuju pažnju i podršku, tako da se ostvaruje sinteza potvrđenog umjetničkog iskustva

NEMA NUSPOJAVA: Testiranje vakcine protiv virusa korona kod prve grupe dobrovoljaca ulazi u završnu fazi

Rusko ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei počeli su finalnu fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv virusa korona, a testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbjednost i tolerantnost vakcine, završiće se 15. jula, prenosi Tanjug. Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, biće ubrizgan drugi