Biznis 06.09.2016.

Banjaluka zaustavila gašenje “Urbanističkog zavoda RS”

ČITANJE: 3 minute

Vlada RS kupila je prije pet godina imovinu „Urbanističkog zavoda RS“ u stečaju, ali on još nije okončan jer i dalje traju parnični postupci, od kojih je najveći spor sa gradom Banjaluka „težak“1,4 miliona KM.

U postupku je donesena izvršna presuda u korist Zavoda, a predmet je trenutno na reviziji kod Vrhovnog suda, rekla je za CAPITAL stečajna upravnica „Urbanističkog zavoda“ Dosta Baraković.

„Urbanistički zavod RS“, čiji je većinski vlasnik bio banjalučki biznismen Jovo Vidović, otišao je u stečaj sredinom 2011. godine, a Vlada RS je krajem iste godine kupila kompletnu imovinu preduzeća te ga preimenovala u „Novi urbanistički zavod RS“. Od tada pa do danas traju sporovi “Urbanističkog zavoda” i pojedinih povjerilaca, među kojima je najznačajniji spor sa gradom Banjaluka koji je tužio Zavod zbog osporenog potraživanja za izradu urbanističkog plana.

„Urbanistički zavod“ u stečaju je početkom ove godine dobio drugostepenu presudu, koja je izvršna iako je grad zatražio reviziju pred Vrhovnim sudom. Pored ovog vode se još četiri postupka o osporenim potraživanjima, ali je njihova ukupna vrijednost daleko manja i iznosi oko 400.000 KM.

„Kada ostanu još dva ili tri postupka predložiću da se ide na zaključenje stečaja, a da takozvana stečajna masa vodi dalje postupke, kako se stečaj više ne bi produžavao i pravili dalji troškovi“, rekla je Barakovićeva.

Ona je istakla i da je Skupština povjerilaca donijela odluku da se izvrši dioba sredstava koja su bila rezervisana za spor sa gradom s obzirom na to da revizija ne odlaže izvršenje.

„Upoznali smo ih sa posljedicama ukoliko bi reviziona odluka bila drugačija, a to je da bi morali da vrate novac koji smo im podijelili. Oni su na to pristali, jer sem te bojazni nema zakonskog uporišta da se novac ne podijeli“, istakla je Barakovićeva.

Pojasnila je i da povjeriocima nije isplaćeno 1,4 miliona KM, jer toliko nije bilo ni rezervisano, s obzirom na to da ni ostali povjerioci koju su u opštem isplatnom redu nisu namireni u stoodstotnom iznosu.

„Predmet diobe bilo je oko 660.000 KM, a ukupna namirenost povjerilaca u ovom stečaju je oko 62 odsto“, rekla je Barakovićeva i dodala da su najveći povjerioci bili „Servis Vidović“ i pojedine banke.

Dodala je da se nakon okončanja stečaja ovo preduzeće briše iz sudskog registra jer je sva njegova imovina prodata Vladi RS.

„Njima je predata i sva arhiva, dokumentacija i sve što ljudi od struke kažu da ima posebnu vrijednost“, rekla je Barakovićeva.

Vlada RS je kupila cjelokupnu imovinu „Urbanističkog zavoda RS“ u stečaju za 4,25 miliona KM i formirala “Novi urbanistički zavod” koji, takođe, danas nije u funkciji već je spojen sa Institutom za ispitivanje materijala i konstrukcija (IMK) RS u novu instituciju pod nazivom Javna ustanova Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS.

(Nezavisne)