Biznis 31.03.2017.

Banka Srpske Ukio grupi mora da iskešira 11 miliona evra

ČITANJE: 2 minute

Banka Srpske” izgubila je spor u Litvaniji i “Ukio banci” mora da iskešira oko 11 miliona evra plus kamate, nezvanično saznaje ATV.

Presuda je pravosnažna, jer je tačku na sudski proces stavio litvanski Apelacioni sud. Na taj način, praktično je potvrdio presudu litvanskog Okružnog suda iz oktobra prošle godine.

“Bez zvanične potvrde o litvanskim milionima očigledno niko ne želi da se oglasi. U Vladi Srpske bez reakcije. U Agenciji za bankarstvo kažu, pitajte likvidacionog upravnika. Petar Mićić – bez komentara.

Pravosnažnom presudom Banka Srpske obavezna je da “Ukio banci” isplati milione koje su Litvanci imali na transakcionim računima i kao depozite u ovoj banci, plus kamatu u visini od šest odsto godišnje od 2014. do potpunog izvršenja presude.

“Ovako će, praktično, i ono malo imovine koja se uspije prodati biti opterećeno dodatno sudskom presudom iz Litvanije i ja se pitam da li je možda Balkan investment banku trebalo pustiti da propadne u tom momentu, jer onda to ne bi palo na teret, praktično, onih koji potražuju sredstva od “Banke Srpske”, rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Najnoviji scenario sa litvanskom presudom usložnjava kompletnu situaciju i otežava eventualnu naplatu svih povjerilaca kroz najavljeni stečaj. Takav scenario spominjao se i na seminaru stečajnih upravnika u Laktašima. Raspravom je rukovodio sudija koji će, vjerovatno već u ponedeljak, donijeti odluku o pokretanju stečaja u propaloj državnoj banci.

Njegove kolege tvrde da će se, u tom slučaju, i litvansko milionsko potraživanje tretirati zakonski, kao i svako drugo. O prioritetu isplate odlučivaće stečajni upravnik.

“Ako su to razlučni povjerioci onda će oni imati prioritet oko toga, ako nisu razlučni povjerioci iće u opšti isplatni red i imaće isti status kao svi ostali povjerioci”,kaže Dušan Kovačević, potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS.

Prije samo dva dana, u banjalučkom Okružnom privrednom sudu vijećalo se o pokretanju stečaja. Pošto je banka nelikvidna, glas “ZA” dali su svi prisutni, od predstavnika Agencije za bankarstvo, do vještaka i likvidacionog upravnika.

(atv)