Magazin 15.07.2020.

BANSKI DVOR: Otvoren “Imperativ”, treći regionalni festival književnosti

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci je otvoren Treći regionalni Festival književnosti “Imperativ”, koji će trajati do 20. jula u Kulturnom centru Banski dvor, u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti Imperativ.

Aleksandra Madžar, portparolka ovog festivala, koji je otvoren izložbom “Sto knjiga o Banjaluci” rekla je da je program zbog trenutne epidemiološke situacije malo redukovan, te da će imati tri progrmska sadržaja – Razgovor sa piscem, Poeziju će svi čitati i Note i slovo.

– I ove godine smo se trudili da izdvojimo najkvalitetnije pisce i predstavimo ih publici u Banjaluci. Nastojimo i da talentovane banjalučke pisce predstavimo na regionalnoj književnoj sceni – rekla je ona.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da vjeruje da su ovakvi događaji danas, možda, potrebniji nego ikada jer usmjeravaju ljude na književnost na koju bi češće terbalo da obrate pažnju i kada su neka malo bolja vremena, a ne samo u ovakvim situacijama.

– S druge strane, sama organizacija i održavanje Festivala u ovakvom periodu da nam šalje jednu drugu poruku da život mora ići dalje – rekao je Amidžić.

On kaže da moramo naučiti da živimo u novim okolnostima nakon pojave virusa korona, ali i da nastavimo da promovišemo ono što je naše.

– Srećni smo što imamo takve mlade umjetnike koji su spremni i u ovim i u neki drugim vremenima da stvaraju ono što je kulturna baština Banjaluke. Kao grad smo spremni da podržimo kulturnu scenu – rekao je Amidžić.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Obavezno je nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu u Banski dvor.

(Srna)