Magazin 25.12.2018.

BANSKI DVOR Večeras projekcija filma “Šerburski kišobrani”

ČITANJE: 1 minuta

U Vijećnici Banskog dvora u saradnji sa  UG “Kultura kulturi” večeras će se održati  projekciju filma  “Šerburski kišobrani”, francuskog režisera Žaka Demija od 19.30. 

Ljubavni mjuzikl Žaka Demija je klasik francuske kinematografije, dobitnik Zlatne Palme u Kanu 1964. godine i kandidat za Oskara u kategoriji Najbolji strani film.

U glavnim ulogama su diva francuskog filma Ketrin Deneve i glumac Nino Kastelnuovo, dok je muziku radio Mišel Legran.

– „Šerburski kišobrani“, čista je poezija! U svijetu filma predstavlja ono, što „Mali princ“ predstavlja u svijetu književnosti. Ono čega u stvarnosti nema. A o čemu svi sanjamo. Jedan od najljepših i najiskrenijih filmova u istoriji sedme umjetnosti – piše u najavi projekcije.

Za razliku od američkih mjuzikala, svi dijalozi u filmu su pjevani pa ga filmski  teoretičari smatraju prvom autentičnom filmskom operom.

Demi je film narativno oblikovao oko tri ključna zbivanja (odlazak, odsutnost, povratak), a u saradnji sa Legrandom, raznovrsnom preplitanju nekoliko glavnih muzičkih tema.

Melodramatična fabula o prolaznosti ljubavi smještena je u ugođaj serenade i uokvirena inovativnom upotrebom boje (živi i jasni tonovi ružičaste, crvene i grimizne) koja, izmjenom harmoničnih i kontrapunktalnih kompozicija, vizualno prati motiv rascjepa adolescentnog idealizovanja ljubavi i životne stvarnosti.

Ulaz je slobodan, a nakon projekcije  razgovor o filmu vodiće Slaviša Radan, dramaturg.

(Srpskainfo)