Politika 28.01.2023.

Bećirović o prijedlogu ambasadora: Mene ne obavezuju stranački dogovori

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović govorio je o radu te institucije, deblokadi projekata i donošenju važnih odluka iz oblasti odbrane, ali i o svom prijedlogu novih ambasadora.

Komentirao je i činjenicu da BiH ima novi saziv Vijeća ministara, ali i da želi da saradnja unutar Predsjedništva BiH bude korektna, otvorena i pozitivna.”Novo Predsjedništvo BiH je na dosadašnjih sedam održanih sjednica deblokiralo finansijska sredstva u iznosu preko 710 miliona maraka. Donijeli smo niz važnih odluka kada je riječi o oblasti odbrane, reaktivirali mirovne misije, pokrenuli niz drugih pitanja”, istakao je Bećirović.

Gostujući u programu televizije Hayat, član državnog Predsjedništva osvrnuo se i na kadrovska rješenja stranaka koje čine vlast na nivou BiH kada su u pitanju novi državni ministri.

“Neka kadrovska rješenja su mogla biti bolja. Za neka da sam se pitao ne bih nikad glasao. Mene ne obavezuju nikakvi stranački sporazumi. Želim da služim građanima države BiH”, naglasio je.

Odgovorio je i na kritike njegovih prijedloga novih ambasadora.

“Spreman sam da pretrpim pritiske, ali da budem siguran da su to prava kadrovska rješenja. BiH trebaju odgovorni političari. Vrlo jasno zastupam red i odgovornost. Mislim da nije dobro što je jedan od kabineta u Predsjedništvu BiH taj spisak dostavio u medije”, mišljenja je Bećirović.

Smatra da ima snažne argumente za prijedlog novih kadrova bh. diplomatije, a odgovorio je i na kritike Milorada Dodika, lidera SNSD-a čija je Željka Cvijanović jedna od članova Predsjedništva BiH, da Bećirovićeve prijedloge novih ambasadora neće podržati.

“Dodik je previše nervozan, preporučio bih mu da se malo relaksira. Što se tiče Predsjedništva BiH, odluke o tome će donositi Predsjedništvo BiH. On je sada entitetski predsjednik. To uopšte nije njegova tema”, poruka je Bećirovića.

(A.M.)