Vijesti 02.03.2018.

Beskućnicima obezbijeđeni obrok i krevet u toplom

ČITANJE: 1 minuta

U Prihvatnoj stanici za odrasle i stare osobe zatečene u skitnji, koja radi u okviru Gerontološkog centra, spas od hladnoće je pronašlo šest osoba.

Direktor centra Vinko Lolić ispričao je da je u stanici bilo smješteno osam osoba. Za dvije osobe je Centar za socijalni rad podnio zahtjeve za trajni smještaj, te su smještene u Gerontološkom centru.

– Postoje procedure da korisnici dolaze putem Centra za socijalni rad, Hitne pomoći ili policije. Ko god dođe, vrata su mu otvorena, ima toplu sobu, hranu i sve što je potrebno. Tako da sada ima onih koji dođu da večeraju, prenoće i opet izađu, ali smo otvoreni i većina beskućnika zna da je takvo pravilo ovdje – rekao je Lolić.

Prema njegovim riječima, Prihvatna stanica je plemenit projekat grada, Centra za socijalni rad i Gerontološkog centra.

– Nažalost, na teritoriji Banjaluke je mnogo ljudi koji su izgubili domove, stanove i postali beskućnici. Ova stanica i jeste namijenjena za to da prihvatimo ljude koji se nađu u skitnji, bez obzira na to odakle su – kazao je on.

U stanici beskućnici borave od pet do sedam dana, a za to vrijeme imaju svu njegu, mogućnost da se okupaju, ošišaju, obriju, jedu, kao i medicinsko zbrinjavanje.

– Ponosni smo na ovaj projekat, posebno u ova vremena većih hladnoća kada više beskućnika budu naši gosti dok se ne nađe neko trajno rješenje za njih – dodao je Lolić.

(Glas Srpske)