Vijesti 29.03.2018.

BESPLATNA STERILIZACIJA I KASTRACIJA Prvo psi lutalice, pa onda vlasnički

ČITANJE: 2 minute

Besplatna sterilizacija i kastracija pasa lutalica koju rade Veterinarska stanica Banjaluka, “Vet centar”, “Slaven Veterinarski zavod” i klinika “PVA Vlajić” trebala bi da rezultuje smanjenjem broja pasa lutalica u Banjaluci.

Ovaj projekat finansira fondacija “Dogs trust”.

– “Dogs trust” je klinike birao po najvišim kriterijumima tehničke opremljenosti, osposobljenosti osoblja i sa najvišim stepenom brige za životinje – rekao je predsjednik Veterinarske komore RS Saša Bošković.

Sterilizacija pasa lutalica trajaće do septembra, od kada je planirano da ovom akcijom budu obuhvaćeni vlasnički psi.

– Besplatna sterilizacija i kastracija vlasničkih pasa bi trebalo da traje do kraja godine – rekao je veterinar Slaven Grbić iz klinike “Slaven Veterinarski zavod”.

On je dodao da je ovim projektom predviđeno i čipovanje pasa lutalica, kao i formiranje njihovog registra. Takođe, psi će biti vakcinisani protiv bjesnila, a biće sproveden i antiparazitni tretman koji sprečava širenje bolesti uzrokovanih crijevnim parazitima, a koje se mogu prenijeti sa pasa na čovjeka.

– Psi lutalice dobijaju i ušnu markicu na osnovu koje će se znati da su prošli ovaj postupak – kazao je Grbić.

On je dodao da je dovođenje pasa na sterilizaciju ili kastraciju takođe obezbijedio “Dogs trust”.

– Ovaj posao će obavljati obučeni i opremljeni timovi za hvatanje i dovođenje pasa, ali i oni koji brinu o psima lutalicama i hrane ih mogu da ih dovedu na besplatnu proceduru – istakao je Grbić.

Da je besplatna kastracija i sterilizacija i te kako potrebna, najbolje pokazuje to što je na ulicama veliki broj pasa lutalica. Mnogi od njih nasrću na prolaznike, a nerijetko se mogu vidjeti i pred školskim dvorištima.

– Najveći krivci su neodgovorni vlasnici koji nisu sterilisali svoje ljubimce pa poslije odbacuju njihove kučiće. Sada za njih neće biti opravdanja i izgovora da je sterilizacija skupa – rekla je sugrađanka Tamara Ćirić.

(Glas Srpske)