Vijesti 29.03.2017.

Besplatne rodne listove dobila 3.483 maturanta

ČITANJE: 2 minute

Odjeljenje za opštu upravu i Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport uspješno su proveli zajedničku akciju izdavanja izvoda iz matičnih knjiga rođenih za učenike završnih razreda iz 28 osnovnih i 17 srednjih škola.

Ukupno 3.483 maturanta dobila su besplatne rodne listove, koji su im neophodni za upis na viši stepen obrazovanja.

– Ovakva aktivnost primjer je pozitivne prakse – kvalitetnijeg i efikasnijeg vršenja usluga građanima Banje Luke i nesumnjivo će, kao i proteklih deset godina, postići svrhu eliminisanja gužvi u prostorijama Gradske uprave u periodu maj – juni, kada građani, osim za upis u srednje škole i na fakultete, pribavljaju dokumente u povećanom broju za izdavanje ličnih karata i pasoša pred đačke i studentske ekskurzije i godišnje odmore, kazala je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za opštu upravu, Sanja Pavlović.

Ona je podsjetila da je ova akcija, jedanaesta po redu, započela u februaru kada je Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport obavijestilo banjalučke škole o početku akcije, nakon čega su, sukcesivno, pristizali spiskovi sa podacima za ciljnu grupu učenika.

– Radi efikasnije organizacije i izvršavanja svih poslova iz nadležnosti Odjeljenja za opštu upravu, a s ciljem blagovremenog provođenja akcije, izvodi su, u najvećem broju, izrađeni u mjesnim kancelarijama Bočac, Srpske Toplice, Karanovac, Kola i Borkovići, a izvode za područne škole Krupa na Vrbasu, Bronzani Majdan i Piskavica izradili su stručni saradnici iz tih mjesnih kancelarija, naglasila je Pavlovićeva.

Prema njenim riječima, ovakvom organizacijom posla omogućeno je da se za 1.614 osnovaca i 1.869 srednjoškolaca do 24. marta izrade rodni listovi i putem Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport u rekordnom roku dostave u sve škole.

Akcija besplatnog izdavanja rodnih listova za banjalučke maturante provodi se od 2007. godine i do danas je podijeljeno oko 33.500 izvoda.