Vijesti 11.03.2017.

Besplatni pregledi očnog pritiska u UKC RS

ČITANJE: 2 minute

Građani Banjaluke će u utorak, 14. marta, u periodu od 8 do 14 časova u holu Poliklinike UKC RS (lokacija Paprikovac – Južno krilo) moći besplatno da obave preglede koji se primjenjuju kod skrininga na glaukomsko oboljenje, a podrazumijevaju mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, pregled očnog dna kao i anketiranje.

Na ovaj način, sa nizom drugih aktivnosti, Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Udruženje oftalmologa će  u periodu od 12. do 18. marta obilježiti Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma s ciljem podizanja svijesti građana o ovom veoma čestom oftalmološkom oboljenju.

Glaukom je naziv za grupu bolesti (simptoma), koji dovode do oštećenja očnog živca i, na globalnom nivou, vodeći je uzrok ireverzibilnog sljepila.

Glaukom se javlja u nekoliko različitih oblika i brojni faktori mogu uticati na njegovu pojavu. Neki od faktora rizika za nastanak glaukoma su visoka kratkovidnost, visoka dalekovidnost, pozitivno porodično nasljeđe, životna dob iznad 40 godina, trauma, šećerna bolest, upalna stanja.

Vodeći i najsnažniji faktor rizika je povišen intraokularni pritisak. On je ujedno i jedini faktor na koji se može djelovati u liječenju glaukoma.

Glaukomsko oboljenje je često oskudne ili potpuno odsutne simptomatologije sve do uznapredovalog stadijuma ili potpunog sljepila. Zbog toga se i naziva „tihi kradljivac vida“.

Glaukom ne može da se izliječi, ali zato može da se kontroliše. Izuzetno je važno da se ova bolest rano dijagnostikuje, zato što su u takvom slučaju velike šanse da se vid sačuva. To je i osnovni razlog zbog kojeg svake godine, tokom Svjetske nedjelju borbe protiv glaukoma, radimo besplatan skrining na glaukom za naše građane.

Napominjemo da se svim osobama starijim od 20 godina preporučuje da jednom u 3 do 5 godina obave pregled kod specijalista oftalmologa i izmjere očni pritisak, dok se osobama starijim od 40 godina, koje imaju bilo koji od rizičnih faktora, preporučuje mjerenje očnog pritiska jednom godišnje.

I ove godine očekujemo da će rezultati skrininga na glaukom značajno uticati na prevenciju sljepila u našem društvu.