Vijesti 12.11.2018.

BESPLATNO PREDAVANJE Psihološka pomoć roditeljima i djeci tokom odrastanja

ČITANJE: 2 minute

Pobjednici Unicefovog konkursa “Čuvari sretnog djetinjstva”, večeras organizuju besplatno predavanje za buduće roditelje kako bi im pomogli da se što bolje pripreme za novu ulogu u životu.

Tim banjalučkog Centra za psihoterapiju “U povjerenju” za svoju ideju osvojio je prvo mjesto u kampanji, čiji je cilj promocija pozitivnog roditeljstva i ukazivanje na štetnost fizičkog kažnjavanje djece. Projektom “Razumijevanjem do zdravog odrastanja” nastoje da upoznaju trudnice i mlade parove sa roditeljstvom, te kako da vaspitaju djecu da rastu i razvijaju se u samostalne i psihički zdrave osobe.

– Život je danas puno dinamičniji, vremena su nesigurna, roditelji su pod svakodnevnim pritiskom zbog posla i životne egzistencije i lako to nesvjesno prenose na djecu. Živimo u vremenu kapitalizma gdje se sve više orjentišemo na sticanje profita što stvara dodatni pritisak u društvu i utiče na vaspitanje djece – precizira psiholog i psihoterapeut ovog Centra Milijana Niškanović.

Posjetioci će tako večeras od 18 časova, u Školi za trudnice u Ulici cara Lazara 29, moći da čuju: šta je djeci potrebno od roditelja, šta kod djeteta razvija poželjno ponašanje, a šta može da ima štetne posljedice, te zašto fizičko kažnjavanje i grubo vaspitanje nije dobro za njihov rast i razvoj.

– Način na koji brinemo o djetetu, u velikoj mjeri određuje njegov prvobitni doživljaj svijeta i okruženja, te osjećaj sigurnosti i vlastite vrijednosti. Nama je primarni cilj da pružimo podršku mladim roditeljima kako bi oni poslije razvijali i unapređivali tu ulogu i primjenjivali pristupe koji im mogu pomoći da odgajaju psihološki zdravu i stabilnu djecu, a nikako fizičko i verbalno kažnjavanje – rekla je Niškanovićeva.

Ona je upozorila da roditelji često verbalno kažnjavaju djecu, viču, nazivaju ih pogrdnim imenima, potcjenuju ih, rugaju im se, a da toga nisu ni svesni, niti su svesni koliko to šteti djeci. Podsjetila je da se vremenom roditeljstvo promijenilo, te da je prije pedeset godina bilo više usmjereno na kažnjavanje kao vaspitnu metodu, dok se danas njeguje pozitivan pristup prema djeci koji utiče na razvoj njihovih potencijala.

Zainteresovani za roditeljstvo

Milijana Niškanović ističe da u posljednje vrijeme parovi više dolaze kod psihoterapueta jer su “sve zainteresovaniji da unapređuju svoje znanje u vezi roditeljstva”.

– Stalo im je da se bave svojom djecom, da se ona razvijaju u zdrave ljude, ali nedostaje im potrebnog znanja. Trebali bismo i mi kao društvo da se potrudimo i stvaramo stabilnije okruženje, jer na roditeljstvo utiču i opšte okolnosti u kojima se živi, kao i da im pružimo što više informacija o tome šta to šteti, a šta podstiče razvoj djeteta – istakla je ona.

(Srpskainfo)