Vijesti 16.03.2017.

Bez članske karte za dobrobit naselja

ČITANJE: 3 minute

Nestranački kandidati i udruženja građana planiraju aktivno učešće u radu savjeta mjesnih zajednica, zbog čega su se brojna imena građana koja nisu politički aktivna našla na listama za izbore članova savjeta MZ, koji će biti održani u nedjelju.

Izbori u 57 mjesnih zajednica biće održani od devet do 16 časova, a sprovodiće ih Gradska izborna komisija Banjaluka (GIK) i birački odbori.

Goran Pivašević, jedan od osnivača grupe građana “Rekreativna zona” i kandidat za člana Savjeta MZ Centar 2, ispred liste “Društveno odgovorni građani”, ističe da je u posljednjem trenutku saznao za kandidovanje nestranačkih kandidata za koje smatra da mogu mnogo doprinijeti.

“Primijetio sam da je mnogo više nestranačkih kandidata zainteresovano za izbore. Činjenica je da udružene grupe građana koje žele društveno odgovorno djelovati, mogu dosta doprinijeti svom naselju. U razgovoru sa poznanicima primijetio sam i da mnogi ljudi ne znaju da postoje savjeti MZ i šta oni uopšte rade”, kazao je Pivašević.

Dodao je da je problem i zastarjela metoda oglašavanja, što je takođe jedan od razloga što građani ne znaju na koji način djeluju članovi savjeta MZ.

Da se društveno odgovorni pojedinci ozbiljnije žele pozabaviti prilično neuređenim radom u savjetima MZ govori i to da se pored liste “Društveno odgovorni građani”, pojavilo i nekoliko drugih poput “Srcem za Starčevicu”, kao i “Udruženi građani”.

Prema riječima grupe mještana naselja Bulevar, ni oni koji su do sada bili na ovim funkcijama nisu pokazali interes za probleme građana, zbog čega im, kako kažu, nije ni važno ko će ih ubuduće predstavljati.

Prema podacima GIK-a Banjaluka, zvanično su registrovana četiri udruženja građana, te 31 grupa građana za pojedinačne mjesne zajednice.

Pored toga, kandidatske liste za izbor članova savjeta MZ predalo je 45 ovlaštenih predlagača, a među njima je 10 političkih stranaka.

Na ovjerenim listama je 1.026 kandidata ovlaštenih predlagača, od kojih će u nedjelju za savjete mjesnih zajednica birači birati 407 kandidata za članove ovih savjeta. Određeno je 115 lokacija biračkih mjesta, na kojima će raditi 115 biračkih odbora na dan izbora.

Građani neupućeni u izbore

Mnogi građani koje smo juče anketirali rekli su nam da ne samo da nisu upućeni u izbore koji treba da budu održani u nedjelju, već ni da ne znaju na koji način da se obrate savjetima mjesnih zajednica.

Dana Malešević iz naselja Lauš kaže da ne zna da uopšte postoje izbori članova savjeta MZ, a iznenađena je da se oni održavaju u nedjelju.

“Nisam se nikad obraćala tom savjetu. Znam da postoji neka kancelarija na Laušu koja je u dotrajalom stanju. Ne vjerujem da ću glasati u nedjelju”, kazala je Maleševićeva.

Kandidatske liste

45 ovlaštenih predlagača

31 grupa građana

4 udruženja građana

10 političkih stranaka

1.026 kandidata

407 kandidata biće birano za članove savjeta MZ

115 lokacija biračkih mjesta

57 mjesnih zajednica u kojima će biti održani izbori

(Nezavisne)