Vijesti 26.10.2022.

Bivši portparol OSCE-a pronađen mrtav u Mostaru

ČITANJE: 2 minute

Bivši portparol OSCE-a u Mostaru Ričard Medić (50), pronađen je mrtav u stanu u ulici Alekse Šantića u Mostaru, potvrđeno je za Kliks.

Kako je saopšteno iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, policiji je njegovu smrt u nedjelju prijavila u 22.30 sati ekipa Hitne medicinske pomoći, te se ljekar tada nije mogao izjasniti o uzroku smrti.

Policija je na mjestu događaja uradila uviđaj, te je po nalogu dežurnog tužioca Tužilaštva HNK urađena obdukcija tijela čime je utvrđeno da se smrt nije dogodila nasilno i da se ne može dovoditi u vezu s počinjenjem krivičnog djela.

“On je pronađen mrtav u stanu i juče je rađena obdukcija tijela kako bi se otklonile sve nedoumice. Prilikom obdukcije vještak je preliminarno utvrdio da je uzrok smrti prirodan i da je riječ o meningitisu”, kažu iz Tužilaštva HNK.

Medić je bio i portparol Skupštine evropskih regija (AER), a u javnosti je ostalo upamćeno to da je 2008.godine uhapšen pri pokušaju da na zgradu Berlaymont u Briselu izvjesi plakat veličine 60 kvadratnih metara s natpisom “Subsidiarity is a word”.

Medić je tada rekao da su ga uhapsile specijalne snage belgijske policije, te da su ga u pritvoru zadržali sedam sati.

Radilo se o kampanji AER-a, odnosno pokretu “Subsidijarnost jeste riječ” kojoj je svrha bila zahtjev uključivanja te riječi u rječnik svakog jezika.

Medić je bio i državljanin BiH, ali je rođen u Melburnu, u Australiji, gdje se i školovao. Osim u Mostaru, kao portparol međunarodnih organizacija radio je u Prištini i u Strazburu, a bio je i savjetnik za digitalne strategije u institucijama EU.

U Mostaru je imao i firmu registrovanu na adresi stana u kojem je nađen. Zabilježeno je i to da je skočio sa Starog mosta.

(SB)

Oznake: Ričard Medić