Vijesti 03.04.2016.

Bliži se kraj Haškog tribunala, ali…

ČITANJE: 2 minute
hag
Pred Haškim tribunalom preostalo je nekoliko slučajeva, što presuda, što žalbi, ali veoma velikih i važnih.

SB UN tom sudu od 2010. godine na svake dve godine udahne još malo života, odnosno postojanja, ali tome će uskoro doći kraj.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u Moskvi poslije sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem da je jasno da Hag štiti zločince koji nisu Srbi i da treba da bude zatvoren.

Uskoro će se ta želja ruskog zvaničnika i obistiniti. Postojanje ovog suda oročeno je na vrlo kratak period.

“Postoji strog rok na koji su se obavezale i sudije i tužioci, a to je 31. decembar 2017. godine”, kaže portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski.

Mehanizam za krivične sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu kako se zove već 6 godina formiran je da završi preostali posao. Da privede preostale begunce u Ruandi , ali završi i sve presude i žalbe u slučaju bivše Jugoslavije.

Između ostalog, čekaju se presude za Ratka Mladića i Gorana Hadžića, žalbeni postupci za Radovana Karadžića i vrlo vjerovatno Vojislava Šešelja.

Za pojedine bivše radnike Trbunala on je neefikasan. Kako kažu, nije imao mandat hapšenja, sve je zavisilo od političke dobre volje zemalja u kojima su se krili optuženi, a onda su i suđenja trajala nenormalno dugo.

“Vrlo je veliki problem što Haški tribunal nije još završio sa radom, jer imamo još prvostepenu za Mladića i tu će i dugi žalbeni postupak biti, pa zatim tu su i i drugi slučajevi skloni reviziji”, kaže bivša portparolka glavne tužiteljke Haškog tribunala Florans Artman.

Većinu slučajeva Tribunal je posljednjih godina prebacivao domaćim sudovima. Mehanizmu ostaje još jedna obaveza.

“Vi znate da je veliki broj lhjudi svjedočio, portreba za zaštitom ne prestaje, neko mpora dbeznednost da im garantuje, pa kazne zatvora, neko i o tome mora da odlučuje, o eventualnom ranijem puštanju iz zatvora”, dodaje Golčevski.

SB UN je 1993 godine osnovao Haški tribunal. Osnovni ciljevi su bili da:optuži sve odgovorne za zločin, pa i vođe država, da utvrdi činjenice i donese pravdu za žrtve. Za 23 godine postojanja o njegovim uspesima da postigne svoje ciljeve moglo bi se diskutovati danima, jer će sve 3 strane učesnice sukoba, uključujući još i kosovske Albance imati svoje viđenje stvarnosti.

(Agencije)