Magazin 16.06.2021.

BOGATO LJETO U GRADU: Pogledajte događaje za jun i jul

ČITANJE: 2 minute

Sugrađane i posjetioce grada na Vrbasu, tokom juna i jula očekuje niz zanimljivih sadržaja i festivala.

U nastojanju da se obogati sadržaj tokom ljetnih mjeseci, Grad je brojna dešavanja podržao putem kalendara kulturnih i turističkih manifestacija.

Već sutra i prekosutra, 17. i 18. juna, u Banskom dvoru – Banjalučani će imati priliku da uživaju u zvucima tambure na svečanom koncertu Gradskog tamburaškog orkestra povodom obilježavanja 20 godina njihovog rada.

Za 27. jun najavljena je Smotra dječijih folklornih sekcija „Svome Gradu“, koja će biti održana u Društvenom domu u Piskavici.

Ovaj i naredni mjesec obilježiće i dva svjetska kupa – u raftingu (18-20. jun) i u kajaku i kanuu na divljim vodama (02-04. jula).

Tradicionalno, tokom ljeta Kastel će biti centar velikog broja muzičkih dešavanja.

Tako je za početak narednog mjeseca najavljen Internacionalni muzički festival „Banja Luka Fest“. Organizatori, tokom pet festivalskih dana (od 6. do 10. jula) na tvrđavi Kastel najavljuju dolazak svjetskih zvijezda i spektakularne koncerte, poput svjetski poznatog violiniste Stefana Milenkovića, te najpoznatije fado dive Marize.

Manifestacija koja se održava svakog ljeta na rijeci Vrbas i njenim obalama – „Ljeto na Vrbasu“ planirano je da bude održano od 11. do 25. jula. Uz popularne skokove sa Gradskog mosta, ova najstarija gradska manifestacija svaki put ponudi i bogate sportske i kulturno-zabavne aktivnosti.

Tradicionalna manifestacija koja njeguje i čuva tradiciju i običaje – „Kozara etno“ predviđeno je da bude održana od 02. do 04. jula u Donjoj Piskavici i na tvrđavi Kastel. Ovaj Međunarodni festival tradicije i običaja okupi veliki broj učesnika, a posjetiocima predstavi zanimljive običaje potkozarskog kraja i bogat kulturno-umjetnički program. Ovaj put, sa festivalom  „Kozara etno“ biće održan i Festival srpskog folklora pod jednim nazivom „Banjalučki etno dani 2021“.

Za ljubitelje pozorišne umjetnosti, tu je Teatar fest „Petar Kočić“, takmičarski festival  na kojem učestvuju najbolji pozorišni ansambli iz regiona. Ovogodišnji festival planirano je da bude održan od 04. do 11. jula u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Za najmlađe sugrađane, Dječiji hor „Vrapčići“ u julu održaće već tradicionalni koncert na Kastelu.

Posljednji vikend u julu rezervisan je za bajkere i Banjalučku motorijadu MK „Istok“, koja sudeći po dosadašnjim izdanjima, okupi veliki broj posjetilaca uz dobru atmosferu i muziku.

Kada je riječ o muzičkim festivalima za kraj jula (29-31. jul), najavljeni su i „Banjalučki dani muzike“, a krajem jula i početkom avgusta biće održan i 18. susreti Banjalučana „Vezeni most – 2021“.

(E.M)