Biznis 23.11.2021.

BOLJI AMBIJENT ZA POSLOVANJE: Forumom sa preduzetnicima svečano otvoren Preduzetnički centar

ČITANJE: 3 minute

Forumom, na kojem je prisustvovalo oko 100 preduzetnika, svečano je otvoren prvi Preduzetnički centar u Banjoj Luci.

Organizovana je panel diskusija, u sklopu koje su svi preduzetnici imali priliku da razgovaraju o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Forum preduzetnika otvorio je gradonačelnik Draško Stanivuković, ističući da je od velike važnosti što je jedan ovakav centar uspostavljen, te da mu je primarna ideja da na jednom mjestu okupi sve preduzetnike, bez obzira da li započinju svoj posao ili već imaju iskustvo.

-Preduzetnik je preduzetnik i to zlata vrijedi. Ovo je samo jedna od onih stvari za koje smo se zalagali i prije našeg mandata, te u tom duhu i treba da se ponašamo. Postoji mnoštvo odluka i načina na koji Grad može da pomogne preduzetnicima – od taksi, komunalnih naknada, samih sistema u finkcionisanju, administracije i slično – istakao je Stanivuković.

Sutšina je da Grad radi za ljude, te će upravo u tu svrhu biti osnovan fond za sve one koji žele da osnuju svoj posao.

-Taj fond će da podstiče ljude koji žele da se bave ovakvim poslom, koji žele da naprave jednu zdravu klimu u kojoj mogu da se takmiče, ali istovremeno i da gaje partnerstvo sa Gradom – istakao je gradonačelnik Stanivuković.

Uz sve to, ovo je jedan od načina da Grad otvori svoja vrata ka svim preduzetnicima, a svi koraci će im biti olakšani kroz Preduzetnički centar koji je izdvojena, centralizovana kancelarija.

Na tom mjestu dostavljaće se sve zahtjevi, a na taj način svim preduzetnicima sa područja grada će biti lakše da obavljaju određene poslove, da se konsultuju, čuju dobre prijedloge i savjete.

-Svako će biti u mogućnosti da svoja iskustva i poteškoće sa kojima se sureće dostavi napismeno. Mi ćemo da određujemo u čijoj je to nadležnosti i šta dalje treba da činimo, kako bi to riješili. Isto tako, mi ćemo kao Gradska uprava pokušati da kroz različite subvencije pomognemo, te da usmjerimo preduzetnike. Želimo da našu Poslovnu zonu u Ramićima ali i druge zone izgrađujemo –poručio je gradonačelnik.

Okupljanje privrednika na jednom mjestu odlična je ideja, jer su na taj način u mogućnosti da prezentuju neke od ciljeva za narednu godinu.

-Jedan od ishoda samog ovog događa biće i dokument koji ćemo poslati u vezi sa izmjenom zakona, a sve kako bi grad Banja Luka postao mjesto inovacija, investicija i novih kompanija – dodala je Maja Miljević, savjetnik za preduzetništvo u sklopu Preduzetničkog centra.

Kompanija “No design” jedna je od onih koje su dobile grant od Grada, koji je zaposlenima dao vjetar u leđa za poslovanje, poručio je njen osnivač Stefan Novaković.

-Posao smo poreknuli iz hobija i ljubavi, tako je sve krenulo. Podsticaj od Grada nam puno znači jer smo dobili vjetar u leđa za početak poslovanja – istakao je Novaković.

Žaklina Kondić, takođe iz kompanije “No design”, dodala je kako se važnost ovog Preduzetničkog centra ogleda u činjenici da će sve biti na jednom mjestu, te da će svi mladi ljudi moći da dobiju sve potrebne informacije na tom mjestu.

Osnivač Preduzetničkog centra je Grad Banja Luka, a kancelarija se nalazi na adresi Veselina Masleše broj 25.

(E.M)