Vijesti 12.01.2022.

BORBA ZA EGZISTENCIJU: Trinaestogodišnji Ibrahim cijepanjem drva zarađuje za život

ČITANJE: 2 minute

Trinaestogodišnji Ibrahim Mahalbašić iz sela Margetići, kod Novog Travnika, za život i egzistenciju zarađuje cijepajući drva kod komšija u selu.

Ovaj dječak je ostao bez oca još prije osam godina, a njegova porodica živi od svega 31 KM dječjeg doplatka, pišu Nezavisne.

Namira Mahalbašić (51), Ibrahimova majka, priča za “Nezavisne novine” da nikada nije bježala od posla, ali otkako joj je suprug preminuo bori se kako god zna i umije da prehrani porodicu.

“Suprug mi je preminuo 2013. godine, kada je imao 44 godine, tako da je Ibrahim ostao bez oca kada je imao svega pet godina. Kćerka, sin i ja živimo od 31 KM dječjeg doplatka mjesečno i od dobrog naroda što nam pomogne. Da nema naroda ne znam kako bih drugačije prehranila porodicu”, kaže kroz suze Namira.

Prema njenim riječima, nekada su u ovom selu nadomak Novog Travnika Mahalbašići imali kravu i drugu stoku od koje su živjeli, ali da sada nemaju ništa.

“I ja sam imala problema s jednom rukom i liječim se još, tako da ne mogu ni raditi koliko sam mogla. Koristim ortopedsko pomagalo, pa radim dok ruka ne zaboli. Doktor mi je rekao da zbog ruke moram odmarati, tako da ni ne mogu raditi puno. Ranije smo svi radili sve na nadnicu kako bismo preživjeli, pa je nekako bilo lakše. Nikada nisam bježala od posla, ali sada nam je stvarno potrebna pomoć”, istakla je Namira.

Na pitanje šta je to što im je najpotrebnije, Namira kaže da joj je želja da ponovo imaju svoju kravu te da im se napravi štala kako bi je mogli smjestiti.

“Najpotrebniji mi je novac za kravu i štalu, ali su nam potrebne i namirnice, hrana i ostale kućne potrepštine. Pokrenuta je i humanitarna akcija pa se nadam da će nam se ispuniti želje”, rekla je Namira. Mahalbašići su u Margetićima, kako ističe Namira, nekada držali i koze, ovce, konje, te su i kuću uspjeli napraviti.

“Sve smo ovo uspjeli dok mi je suprug bio živ, međutim on se razbolio prije osam godina i preminuo. Ja sam predavala i za penziju, ali sam dva puta dobila odbijenicu. Borim se za svoju djecu koliko god mogu već osam godina, inače bi bili na ulici gladni i žedni”, zaključila je Namira.

Inače, snimak trinaestogodišnjeg Ibrahima kako govori da cijepa drva po selu je postao veoma popularan na društvenim mrežama, a na Tik Toku ima više od 100.000 sviđanja.

Kako bi se pomoglo Ibrahimu Mahalbašiću, ali i njegovoj majci i sestri, pokrenuta je i humanitarna akcija, a svi ljudi dobre volje mogu saznati kako da im pomognu pozivom na broj telefona 061/364-952.

(N.S)