BORS i sedam NVO traže od predstavnika Srpske da sprovedu zaključke NSRS o Ustavnom sudu BiH

Predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata daju punu podršku rukovodstvu i institucijama Republike Srpske, te predstavnicima Srba u zajedničkim institucijama BiH da bez kolebanja sprovedu zaključke Narodne skupštine u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u Srpskoj.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je novinarima u Banjaluci da je na današnjem sastanku predstavnika nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata o odluci Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu bilo riječi i o radu Tužilaštva i Suda BiH.

– Smatramo da je potrebno reaktivirati zaključke Narodne skupštine Republike Srpske iz 2015. godine kada je riječ o izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske, Krivičnog zakona BiH, Zakona o kriivčnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija jer bi se mjerama predloženim još prije pet godina znatno poboljšao položaj optuženih, osumnjičenih ili osuđenih lica pred sudovima BiH – dodao je Savčić.

Izaslanik i savjetnik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin istakao je da su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici kategorija koje su najzaslužnije za odbranu i očuvanje Republike Srpske i da oni daju bezrezervnu podršku zaključcima Narodne skupštine Srpske, republičkim institucijama, kao i predstavnicima Srba u institucijama BiH.

– Od završetka rata BiH je stalno u zoni krize. Ovdje se radi o pokušaju prebacivanja odgovornosti na Republiku Srpsku, a na sceni imamo djelovanje bošnjačke politike iz Sarajeva u smislu “Islamske deklaracije” koju je donio Alija Izetbegović i deklaracije koju je usvojila SDA i moramo reći da to tako više ne može – poručio je Župljanin.

Prema njegovim riječima, ni predstavnici međunarodne zajednice ne mogu urediti BiH ako ne prihvate činjenicu da se o BiH, prije svega, moraju dogovarati njeni konstitutivni narodi.

– Svi koji ovih dana prijete sankcijama Republici Srpskoj i njenom narodu, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i svima koji ga budu slijedili, moraće da pod sankcije stave cjelokupan srpski narod u Srpskoj – rekao je Župljanin.

On je pozvao da se prestane sa besmislenim prijetnjama i da daju predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH da se dogovore na koji način mogu obezbijediti da ona funkcioniše.

Direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić rekao je da nevladine organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata podržavaju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljorivrednom zemljištu Republike Srpske, ali i ranijim zaključcima koje se odnose na rad Ustavnog suda, te Suda i Tužilaštva BiH.

– Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH predstavljaju mehanizme u rukama Bošnjaka kojima oni danas sprovode svoje ratne ciljeve kroz pravosuđe. Njihovim odlukama želi se delegitimisati Republika Srpska, kakva je zagarantovana Dejtonom – smatra Kojić.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Republike Srpske, Udruženja veterana, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Udruženja amputiraca “Udas”.

(Srna)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije