Vijesti 04.11.2018.

Brojne manifestacije povodom 43 godine rada Univerziteta

ČITANJE: 2 minute

Univerzitet u Banjaluci obilježava 43 godine uspješnog rada i tim povodom naredne sedmice biće održane brojne manifestacije, najavljeno je iz ove visokoškolske ustanove.

Obilježavanje počinje u utorak, 6. novembra, u 10.00 časova, kada će na platou između Pravnog i Mašinskog fakulteta biti služen pomen i položeni vijenci za 87 poginulih studenata i radnika Univerziteta u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U srijedu, 7. novembra, u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 12.00 časova biće održana svečana akademija, kojoj će prisustvovati rektori i prorektori univerziteta iz Srpske, Federacije BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja.

Među najavljenim gostima su i visoke zvanice iz svijeta politike, kulture i javnog života Srpske.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin će u četvrtak, 8. novembra, promovisati 31 doktora nauka, dok je u petak, 9. novembra, sa početkom u 11.00 časova predviđena mala konferencija nagrađenih autora radova i učesnika u projektima.

Komisija za priznanja i nagrade Univerziteta odlučila je da 33 nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci dobije novčanu nagradu za ostvarene međunarodne rezultate u naučnoistraživačkom radu, kao i devetoro nastavnika i saradnika za učešće u međunarodnim projektima.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine i vodeća je visokoškolska obrazovna institucija u Srpskoj i druga po veličini u BiH.

U svom sastavu ima ima 17 fakulteta sa 58 studijskih programa prvog ciklusa studija, 65 programa drugog ciklusa i devet studijskih programa trećeg ciklusa studija.

Nastavu izvodi 811 nastavnika i saradnika u punom radnom odnosu. Osim njih, na Univerzitetu je angažovano 170 nastavnika u dopunskom radnom odnosu, 168 gostujućih profesora iz inostranstva i 121 stručni saradnik za potrebe realizacije kliničke prakse. Administrativno-tehničku podršku pruža 559 službenika.

Na Univerzitetu u Banjaluci trenutno studira oko 20.000 studenata iz svih krajeva Srpske, ali i iz inostranstva. Do sada je diplome osnovnih studija steklo 31.500 studenata, 350 studenata master studija, 1.150 magistara i 645 doktora nauka.

(Srna)