Vijesti 03.11.2018.

BROJNE MANIFESTACIJE Sedmica u znaku 43 godine banjalučkog Univerziteta

ČITANJE: 1 minuta

Sljedeću sedmicu u gradu obilježiće brojne manifestacije, koje će se održati povodom 43 godine rada i razvoja Univerziteta u Banjaluci.

Obilježavanje počinje 6. novembra u 10 časova, kada će na platou između Pravnog i Mašinskog fakulteta biti održan pomen i položeni vijenci poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjaluci.

Na Spomen ploči koja se nalazi između ova dva fakulteta ispisana su imena 87 studenata i radnika Univerziteta koji su stradali u proteklom ratu.

Dan kasnije, u Narodnom pozorištu RS, u 12 časova biće održana Svečana akademija povodom 43 godine Univerziteta, a okupiće se rektori i prorektori univerziteta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Makedonije,Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja.

Među najavljenim gostima su i visoke zvanice iz svijeta politike, kulture i javnog života Republike Srpske.

Univerzitet je u kalednar aktivnosti povodom obilježavanja 43 godine uspješnog rada, uvrstio i promociju doktora nauka. Naime, 8. novembra u prostorijama Rektorata, prof. dr Radoslav Gajanin, rektor UNIBL, promovisaće 31 doktora nauka koji su u proteklih godina na univerzitetu odbranili svoje doktorske disertacije i stekli zvanje doktora nauka.

Mala konferencija nagrađenih autora radova i učesnika u projektima, zakazana je za 9. novembar, sa početkom u 11 časova u prostorijama Rektorata. Komisija za priznanja i nagrade odlučila je da 33 nastavnika i saradnika Univerziteta dobije novčanu nagradu za ostvarene međunarodne rezultate u naučnoistraživačkom radu, kao i devetoro nastavnika i saradnika za učešće u međunarodnim projektima.

– Cilj i smisao konferencije jeste da i prodekani za naučno-straživački rad i naročito, mlade koleginice i kolege, koji tek počinju svoj angažman na Univerzitetu, vide da je moguće ostvariti izuzetne naučne rezultate- poručili su sa Univerziteta.

(Srpskainfo)