Vijesti 29.03.2017.

Budimir Balaban: Uradili smo veliki posao, red je da uozbiljmo radna tijela

ČITANJE: 2 minute

Gradska skupština odgovorila je svim izazovima u proteklih nepunih pet mjeseci. Bila je to dinamika koju nismo očekivali, ali smo sve poslove završili u predviđenim rokovima, rekao je gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV, Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Prvi čovjhek gradskog parlamenta je istakao i kako se stiče utisak da su odbornici u ovom sazivu bili daleko marljiviji i konstruktivniji u odnosu na neke ranije sazive. Na konstataciju da  etički kodeks još nije usvojen, a da je nacrt etičkog kodeksa povučen sa dnevnog reda osmog skupštinskog zasjedanja, Balaban kaže:

„Ja sam protekli mandat gotovo čitav, radio na prijedlogu etičkog kodeksa. U okviru Kolegija i u okviru grupa određenih političkih partija.  Mi smo radili i konačno smo na početku ovog saziva došli do jednoglasnog prijedloga. Vrlo je to čudna materija, jer odbornici ne vole da uvode sami sebi pravila. Vjerujem da su zato sam prijedlog tako oštro iskritokovali ono što su njihove kolege jednoglasno podržale. Kolegij je na posljednjem zasjedanju donio odluku da se formira Komisija koja je sastavljenja od najžešćih kritičara ponuđenog rješenja.”

Na istom, posljednjem kolegiju, dogovoreno je da se i uozbilji rad radnih tijela, kako se ne bi dešavalo da se pojedini materijale ne pripreme na vrijeme, a onda trpe stranke i investitori, kaže Balaban.

„Prvo smo smanjili njihov broj sa 24 na 13, a onda smo novoformiranim radnim tijelima dali veći značaj, pa smo stoga dogovorili da i uozbiljimo njihov rad.” dodaje Balaban.

Na pitanje da je bilo dosta negodovanja javnosti na uvođenje funkcije drugog potpredsjednika gradskog parlamenta, Balaban kaže da je i Zakon o lokalnoj samoupravi definisao mogućnost uvođenja dva potpredsjednika skupštine. „Statut koji je mijenjan, kojeg su kao takvog izglasali odbornici i poslovnik koji definiše tu materiju su naprosto regulativa koja je ispoštovana” kaže Balaban.

Komentarišući protekle izbore za Savjete mjesnih zajednica, Balaban je naglasio da je zadovoljan rezultatom DNS-a, ali i rezultatom grupa i udruženja građana, koja polako shvataju značaj i ulogu Mjesne zajednice u društvu. Balaban je kategorički demantovao mogućnost napuštanja stranke, o čemu se proteklih dana pisalo, pojasnivši da su neki možda to izvukli iz njegovog stava da neće učestvovati u pojedinim stranačkim funkcijama, kako bi se nekim novim kadrovima, ili simpatizerima koji žele da se uključe u rad stranke ostavilo više prostora za djelovanje u samoj stranci.

(Glas)