Magazin 22.10.2018.

BUDIMO HUMANI Banjalučki osnovci prikupljaju hranu i higijenu za socijalno ugrožene

ČITANJE: 2 minute

Osnovci u banjalučkim školama vrijedno prikupljaju hranu i higijenu za socijalno-ugrožene sugrađane, u okviru akcije „Budimo humani“. 

Humanitarno udruženje „Mozaik prijateljstva“ pokrenulo je još jednu aktivnost kako bi za najsiromašnije sugrađane, a kojih je sve više u gradu, obezbijedili hranu i higijenske proizvode. Mnoge osnovne škole već su se odazvale pozivu, a đaci od kuće donose brašno, ulje, so, šećer, sve one namirnice koje su svakoj porodici neophodne u kuhinji.

– Obišli smo sve škole da ih upoznamo sa akcijom, dostavili svima plakate, a prije svega dobili smo odobrenje Ministarstva prosvjete i kulture RS. Cilj nam je uvijek da pomognemo drugima, ali u ovom slučaju primarno nam je da našu djecu naučimo humanosti.  Oni su ti koji ubuduće treba da vode ovu zemlju, da nas naslijede i važno je da odmalena nauče da ne gledaju samo sebe i svoje potrebe, već i druge ljude- poručio je predsjednik udruženja Miroslav Subašić.

On je pohvalio đake iz Bronzanog Majdana, koji su se, kaže, prvi priključili i na najbolji način pokazali šta znači empatija prema onima koji nemaju.

Podsjetio je da se ista akcija organizuje i u četiri marketa, na Starčevici, Kočićevom Vijencu, Malti i u Dervišima, gdje građani vikendima mogu da ostave hranu i higijenu kod „Mozaikovih“ volotera. Zahvaljujući donacijama Banjalučana, ovo udruženje je, dodaje Subašić, prošle sedmice podijelilo 300 litara ulja i 400 kilograma brašna ugroženim ljudima.

Javno kupatilo

Miroslav Subašić ističe da je javno kupatilo koje su nedavno otvorili na Obilićevu odlično prihvaćeno među korisnicima, te da im svakodnevno dolazi desetak građana. – Ubrzo ćemo, nadam se, odmah pored otvoriti i firzerski salon, gdje će se ljudi moći besplatno ošišati i obrijati- najvljuje on.

(Srpskainfo)