Politika 07.07.2020.

Budžet institucija BiH se neće usvajati po hitnom postupku

ČITANJE: 1 minuta

Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je prijedlog zaključka Kolegijuma tog doma prema kojem će budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza biti usvajan prema skraćenoj proceduri.

Za zaključak je glasalo 18 poslanika, 10 je bilo protiv, dok je osam poslanika bilo uzdržano.

Zaključak Kolegijuma podrazumijeva da Predstavnički dom u četvrtak, 9. jula, održi sjednicu na kojoj će biti usvajan budžet.

Prije glasanja o ovom zaključku Kolegijuma poslanici Predstavničkog doma glasali su da budžet ne ide po hitnoj proceduri.

“Usvojen je zaključak koji podrazumijeva da bez hitnog postupka u ovoj sedmici budžet bude usvojen u skraćenoj proceduri. Kolegijum predlaže sprovođenje skraćene procedure, te da Ustavno-pravna i Komisija za finansije i budžet dostave svoja mišljenja Predstavničkom domu”, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović.

On je pojasnio da će u četvrtak budžet biti razmatran u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandmanska faza, te da će po njenom okončanju zakonski akt biti upućen u drugom čitanju.

“Cilj je da u Predstavničkom domu u četvrtak završimo sve rasprave i ostavimo mogućnost Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da naredne sedmice usvoji budžet”, dodao je Radmanović.

(Srna)