Vijesti 20.05.2021.

Ćeranić: Nema potrebe da se građani Banjaluke osjećaju ugroženo

ČITANJE: 1 minuta

Nema potrebe da se građani Banjaluke osjećaju ugroženo, povodom incidenta od prije dva dana, kada su migranti pokušali da pobjegnu od policije prilikom legitimisanja, rekao je Predrag Ćeranić dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

Naglasio je da je policija Srpske reagovala adekvatno.

– Kada su migrantima prišli policijski službenici u namjeri da ih legitimišu oni su se dali u bijeg. Јedan je potegao nož, a drugi je počeo da bježi i doživio saobraćajnu nezgodu – rekao je Ćeranić.

Istakao je da MUP Srpske drži stvari pod kontrolom.

– Јedan incident pa se uznemire građani Banjaluke, a kako li je tek građanima Bihaća i okolnih mjesta gdje je na hiljade migranata, gdje je zabilježeno 3.000 krivičnih djela što prekršaja a počinjeni su od migranata – kaže Ćeranić.

Istakao je da je Republika Srpska tranzitna teritorija za migrante.

– To samo dokazuje koliko je ispravna politika Vlade Republike Srpske da ne dozvoli otvaranje kampova za migrante na teritoriji Srpske, nego da im se samo omogući neometan i što brži prolaz ka njihovom krajnjem odredištu – rekao je Ćeranić za RTRS.

Podsjetio je da je njihovo odredište EU, ali da hrvatska policija ne dozvoljava ulazak u Hrvatsku, odnosno EU i tako dolazi do nekog stvaranja “čepa” u smislu njihovog daljeg zadržavanja.

– Kamp u Lipi i kamp u Sarajevu su mjesta gdje se oni upućuju. Međutim, to dugo traje. Pojavljuju se organizovane grupe sa svojim liderima – rekao je Ćeranić.

Naglasio je da kada je u pitanju migrantska kriza da je veliki novac u opticaju i da postoje određene grupe, pojedinci kojima ovo savršeno odgovara.

(E.M)