Vijesti 11.05.2018.

ČETIRI GODINE OD KATASTROFALNIH POPLAVA Strah i jeza ožive u maju

ČITANJE: 3 minute

Voda je tih teških majskih dana nosila sve pred sobom i dok smo gledali kako da sačuvamo živu glavu na svijet je došla sreća najveća, naš sin Miljan, ali je hitno helikopterom prebačen u Banjaluku. U naručje sam ga uzela tek šesti dan, kada se voda povukla.

Ovim riječima za “Glas Srpske” počinje priču Svetlana Stanojlović, majka zdravog i veselog četvorogodišnjaka iz Bijeljine koja se porodila u vrijeme kada je veći dio RS bio pod vodom usljed nezapamćenih poplava.

Ona kaže da joj i danas srce stane kada se sjeti tih dana, jer zbog vanredne situacije u Srpskoj na početku nije mogla da dobije nijednu informacije o zdravstvenom stanju bebe.

– To mi je bio najteži period u životu. Miljana sam rodila 19. maja u 16.35 časova, a već sutradan bio je u Univerzitetskom kliničkom centru RS. U našoj bolnici su samo rekli da je beba morala za Banjaluku, ništa više. Suprug i ja odmah smo htjeli za njim, ali to je bilo prosto nemoguće, jer su putevi bili neprohodni. Bili smo spremni da krenemo pješke – prisjeća se Stanojlovićeva i dodaje da se od tada svakog maja strah i jeza iznova vraćaju.

Priča da je bilo jezivo i kroz prozore pogledati. Sva sreća pa voda, kaže, nije ušla u  njihovu kući, ali je malo falilo.

– Na kraju se sve dobro završilo. Sina smo prvi put vidjeli šesti dan poslije rođenja, kada se voda malo povukla – rekla je Stanojlovićeva i dodala da u helikopteru sa sinom za nju nije bilo mjesta, jer su prevozili i jednu trudnicu.

Sve je počelo 13. maja 2014. godine, kada su katastrofalne poplave pogodile Srpsku. Voda je za svega nekoliko dana na  infrastrukturi, privredi, domaćinstvima, farmama i usjevima u RS nanijela štetu od oko dvije milijarde maraka.

Ožiljci od poplava, u kojima je stradalo više od 20 osoba, a na hiljade porodica evakuisano iz svojih domova, i dalje ne blijede. Te dane dugo će pamtiti i spasilačke ekipe iz brojnih evropskih zemlja, koje su pritekle u pomoć stanovnicima Srpske i FBiH. Jedna od njih je i slovenačka policija koja je sa dvije posade helikopterom spasavala ljude iz najugroženijih područja, među kojima je najviše bilo djece, invalida i staraca.

Pilot Igor Podjed istakao je da su za četiri-pet dana koliko su bili u Srpskoj i FBiH, osim evakuacija, ugroženima dostavljali lijekove i potrebnu opremu, hranu, pitku vodu i druge potrepštine.

– U timu nas je bilo desetak. Intervenisali smo na području Banjaluke, Šamca, Broda, Zenice, Sarajeva i drugih mjesta. Sa sigurnošću mogu reći da nam je ovo bio jedan od najtežih zadataka i najveće iskustvo – istakao je Podjed.

Njemu i kolegama iz tima će, kaže, zauvijek ostati u pamćenju uplašeni pogledi stanovnika, koji su dozivali u pomoć.

Bilo je i zanimljivih situacija, a kad god se okupimo pričamo o tome kako su nas zvali “Janezi” – kazao je Podjed, ističući da im mnogo znači priznanje koje su u znak zahvalnosti dobili od predsjednika RS Milorada Dodika.

Sanacija

Prema podacima Vlade RS sa računa Fonda solidarnosti za sanaciju šteta nastalih u 2014. godini domaćinstvima, poljoprivrednicima i privrednicima proteklih godina isplaćeno je više od 120 miliona KM. Posljednje isplate za sanaciju tada nastalih šteta privrednicima u nekoliko lokalnih zajednica u RS bile su početkom ove godine.

(Glas Srpske)