Biznis 22.10.2021.

Cijene i dalje ne miruju: Poskupjelo sve osim duvana, alkohola i namještaja u RS

ČITANJE: 2 minute

Potrošači u Republici Srpskoj posljednjih mjeseci trpe talas poskupljenja gotovo svih proizvoda, koji je uzrokovan trenutnom krizom izazvanom pandemijom korona virusa u cijelom svijetu, koja je dovela do skupljeg transporta, naglog skoka cijena nafte i naftnih derivate, ali i nestašica zbog vremenskih neprilika u pojedinim dijelovima svijeta, poput suša i drugih.

Tihi rast cijena gotovo svih prehrambenih namirnica traje već mjesecima, a u narednom period bi moglo doći i do još većeg rasta cijena, obzirom da cijene nafte i naftnih derivate nezadrživo rastu i nema prognoza kada bi mogle biti zaustavljene. Za sada, primjera radi, cijene dizela na nekim benzinskim pumpama u RS zaustavile su se na 2,45 KM za litar, što je ogroman rast u odnosu na prošlu godinu. Potrošači ističu da će, ukoliko se rast cijena proizvoda i usluga nastavi, a nema naznaka da neće, biti u velikim problemima, jer veli broj ljudi za minimalna ili nešto visa mjesečna primanja, tako da će im za osnovne životne potrebe trebati više novca.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, ukupan indeks potrošačkih cijena u Republici Srpskoj, u septembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, viši je za 0,6 odsto, dok je u odnosu na septembar 2020. godine, ukupan indeks potrošačkih cijena u prosjeku viši za 2,6 odsto, što je upravo odličan pokazatelj takozvanog tihog rasta cijena koji pogađa potrošače.
“Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje u septembru 2021. godine u odnosu na avgust 2021. godine, indeks odjeljka Odjeća i obuća viši je za 5,4 odsto, indeks odjeljka Hrana i bezalkoholna pića viši je za 1,1 odsto, indeks odjeljka Stanovanje viši je za 0,5 odsto, indeksi odjeljaka Zdravstvo i Rekreacija i kultura viši su za po 0,4 odsto, dok je indeks odjeljka Restorani i hoteli viši za 0,1 odsto”, naveli sui z Zavoda za statistiku RS. Dodaju da su indeksi odjeljaka Prevoz, Komunikacije i Obrazovanje ostali nepromijenjeni u odnosu na posmatrane periode.

S druge strane, indeks cijena alkoholnih pića i duvana niži je za 0,5 odsto, indeks odjeljka Ostala dobra i usluge niži je za 0,3 odsto, dok je indeks odjeljka Namještaj i pokućstvo niži za 0,2 odsto i to je sve od pojeftinjenja u prethodnom mjesecu.

Ipak, ako je za utjehu, podaci Zavoda za statistiku RS za septembar, pokazuju da istovremeno dolazi i do rasta prosječnih plata u Republici Srpskoj. Naime, prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u septembru 2021. godine iznosila 1.026 KM i nominalno je veća za 0,2 odsto, dok je realno manja za 0,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna plata nakon oporezivanja nominalno je veća za 6,4 odsto, a realno za 3,7 procenata, dok je prosječna bruto plata isplaćena u septembru 2021. godine iznosila 1.568 KM.

(N.Sp)