Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

S druge strane, iz ovog društva poručuju kako ne mogu biti isključeni jer su prije sjednice i sami istupili iz ovog udruženja zbog dvostrukih aršina.

Kako je saopšteno nakon sjednice, koja je održana u petak, članovi Skupštine su zaključili da ovo osiguranje ne poštuje premijski sistem od autoodgovornosti na prostoru cijele Republike Srpske, što je posebno izraženo u gradu Banjaluci kao najvećem administrativnom centru u RS. Takođe, kako su saopštili, utvrđeno je da ovo društvo krši i akte Udruženja i odluke donesene na sjednici Skupštine ovog udruženja.

“Ova odluka je poruka institucijama da ‘Garant’ nije podoban da se nađe u Udruženju i samim tim treba ispitati da li je podoban da se nađe na tržištu osiguranja i da pri tome obavlja tu djelatnost. To je poruka regulatoru da ispita da li ovo osiguravajuće društvo treba i dalje da ima dozvolu za rad”, kazao je Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje.

Dodaje da je Udruženje izreklo opomene onim društvima za koje je postojala sumnja da daju nelegalne popuste.

“Nakon toga one koji su nastavili da krše smjernice isključili smo iz naše asocijacije. Ostali su se primirili, dok je ‘Garant’ pojačao intenzitet kršenja smjernica”, kazao je Durmić.

Međutim, Goran Radović, predsjednik Uprave “Osiguranja Garant”, kaže kako oni ne mogu biti izbačeni iz Udruženja jer su ga prije ove odluke i sami napustili.

“Ja još nisam čuo da je neko isključen iz nečega što je napustio, ali, eto, i to se događa. Komentar nije potreban”, kazao je on kratko.

Inače, u odluci o istupanju koju je ovo društvo u srijedu uputilo na adresu Udruženja društava za osiguranje, a koja je u posjedu “Nezavisnih”, navodi se kako su od samih početaka sprovođenja smjernica postojali dvostruki aršini.

“Dvostruki aršini su izašli na vidjelo i mi ne želimo više da budemo predmet vaših zakulisnih radnji. Mi smo barem uvijek dostavljali tačne podatke o broju polisa i premija, za razliku od nekih drugih. Nikada nam do kraja nije objašnjena formula po kojoj ste dolazili do krivca za kršenje smjernica. ‘Garant’ će i dalje sprovoditi smjernice, a vi tražite sljedeću žrtvu”, navodi se u pismu upućenom ovom udruženju.

Slaven Dujaković, direktor Agencije za osiguranje RS, kratko nam je kazao da je “Garant” sankcionisan, kao i sva druga osiguravajuća društva koja su kršila smjernice od novembra prošle godine kada su na snagu stupile Smjernice za postupanje društava za osiguranje.

Inače, članovi Skupštine Udruženja dali su maksimalnu podršku Agenciji za osiguranje u svim naporima koje ulaže u regulisanju stanja na tržištu osiguranja i kontroli primjene propisanih smjernica i pozvali Agenciju da iskoristi sve zakonom propisane modalitete kontrole rada društava, podršku i saradnju sa drugim kontrolnim institucijama i sankcioniše društva za koja se utvrdi da krše smjernice.

(Nezavisne)

“FOTO BiH 2018” Remek-djela svjetskih fotografa u Banskom dvoru

Dvanaesti međunarodni salon fotografije “Banjaluka 2018” i izložba fotografija “Foto BiH 2018” otvoreni su u velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci. Brojna remek-djela fotografa iz cijelog svijeta publika može da pogleda do 15. januara. (Nezavisne)

Stanivuković na čelu gradskog odbora PDP-a i kandidat za gradonačelnika

Draško Stanivuković novi je predsjednik banjalučkog Gradskog odbora PDP-a i biće kandidat ove stranke za gradonačelnika Banjaluke na lokalnim izbrima 2020. godine, odlučio je večeras ovaj odbor. Dosadašnji predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Igor Crnadak rekao je da je, na njegov prijedlog, donesena odluka da Stanivuković bude na čelu ovog odbora do kraja njegovog mandata

SNSD-u osam ministarstava i premijer

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će SNSD u novoj Vladi imati osam ministara i predsjednika, dok će ostali resori biti podijeljeni na DNS, novoformiranu stranku Nedeljka Čubrilovića i Socijalističku partiju, a po jedno ministarstvo dobiće Ujedinjena Srpska i NDP. Dodik je istakao da će u novoj Vladi na mjestu ministra unutrašnjih poslova ostati

ZIMSKI PLES U BANJALUCI Latino ritmovi tjeraju hladnoću

Plesni događaj Banja Luka Winter Dance održaće se 27. i 28. decembra, a učesnici će imati priliku da nauče osnove najzastupljenijih društvenih plesova, a naučenu tehniku odmah primijeniti na žurkama. – Imaćete priliku da promijenite nešto prije početka nove godine, a u sledeću novu godinu da uđete kao plesači. Radionice uključuju baćatu, kizombu i kubansku

Za 15,7 odsto smanjen broj nezaposlenih

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske trenutno se nalazi 97.193 nezaposlena lica, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 18.154 lica, odnosno 15,7 odsto, rekao je Srni direktor Zavoda Miroslav Vujičić.

ZIMSKE MANIFESTACIJE ODUŠEVILE Čarolija kao u evropskim gradovima

Šesto izdanje “Zimzograda”, koji će posjetiocima do 31. januara na 15.000 kvadratnih metara ponuditi brojne sadržaje, otvoreno je u parku “Mladen Stojanović”, a već prvi vikend veliki broj sugrađana se odlučio da prošeta njime, ali i proba jela i pića.