Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

S druge strane, iz ovog društva poručuju kako ne mogu biti isključeni jer su prije sjednice i sami istupili iz ovog udruženja zbog dvostrukih aršina.

Kako je saopšteno nakon sjednice, koja je održana u petak, članovi Skupštine su zaključili da ovo osiguranje ne poštuje premijski sistem od autoodgovornosti na prostoru cijele Republike Srpske, što je posebno izraženo u gradu Banjaluci kao najvećem administrativnom centru u RS. Takođe, kako su saopštili, utvrđeno je da ovo društvo krši i akte Udruženja i odluke donesene na sjednici Skupštine ovog udruženja.

“Ova odluka je poruka institucijama da ‘Garant’ nije podoban da se nađe u Udruženju i samim tim treba ispitati da li je podoban da se nađe na tržištu osiguranja i da pri tome obavlja tu djelatnost. To je poruka regulatoru da ispita da li ovo osiguravajuće društvo treba i dalje da ima dozvolu za rad”, kazao je Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje.

Dodaje da je Udruženje izreklo opomene onim društvima za koje je postojala sumnja da daju nelegalne popuste.

“Nakon toga one koji su nastavili da krše smjernice isključili smo iz naše asocijacije. Ostali su se primirili, dok je ‘Garant’ pojačao intenzitet kršenja smjernica”, kazao je Durmić.

Međutim, Goran Radović, predsjednik Uprave “Osiguranja Garant”, kaže kako oni ne mogu biti izbačeni iz Udruženja jer su ga prije ove odluke i sami napustili.

“Ja još nisam čuo da je neko isključen iz nečega što je napustio, ali, eto, i to se događa. Komentar nije potreban”, kazao je on kratko.

Inače, u odluci o istupanju koju je ovo društvo u srijedu uputilo na adresu Udruženja društava za osiguranje, a koja je u posjedu “Nezavisnih”, navodi se kako su od samih početaka sprovođenja smjernica postojali dvostruki aršini.

“Dvostruki aršini su izašli na vidjelo i mi ne želimo više da budemo predmet vaših zakulisnih radnji. Mi smo barem uvijek dostavljali tačne podatke o broju polisa i premija, za razliku od nekih drugih. Nikada nam do kraja nije objašnjena formula po kojoj ste dolazili do krivca za kršenje smjernica. ‘Garant’ će i dalje sprovoditi smjernice, a vi tražite sljedeću žrtvu”, navodi se u pismu upućenom ovom udruženju.

Slaven Dujaković, direktor Agencije za osiguranje RS, kratko nam je kazao da je “Garant” sankcionisan, kao i sva druga osiguravajuća društva koja su kršila smjernice od novembra prošle godine kada su na snagu stupile Smjernice za postupanje društava za osiguranje.

Inače, članovi Skupštine Udruženja dali su maksimalnu podršku Agenciji za osiguranje u svim naporima koje ulaže u regulisanju stanja na tržištu osiguranja i kontroli primjene propisanih smjernica i pozvali Agenciju da iskoristi sve zakonom propisane modalitete kontrole rada društava, podršku i saradnju sa drugim kontrolnim institucijama i sankcioniše društva za koja se utvrdi da krše smjernice.

(Nezavisne)

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,

BANJALUCI NEDOSTAJE 6 MOSTOVA Građevinari se sele u Dolac, Česmu ili Šeher

Banjaluci nedostaje čak šest mostova, pokazala je najnovija analiza, a u ovom momentu razmatraju se opcije za izgradnju tri prelaza. Građani najviše iščekuju završetak novog Zelenog mosta, koji spaja naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, jer saobraćajne gužve u ovom dijelu grada traju više od godinu dana, otkako je prvo zatvoren, a zatim i srušen stari