Svijet 10.07.2024.

Crnogorci zabranili ruske medije, Zaharova najavila preduzimanje mjera

ČITANJE: 1 minuta

Portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija poduzeti odgovarajuće mjere protiv Crne Gore, koja je zabranila emitovanje nizu ruskih medija.

“Još jedan napad crnogorske vlasti smatramo neprijateljskim činom otvorene cenzure, smišljenom da s jedne strane da privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge strane da pridobije naklonost Brisela u nadi obećanog napretka na evropskom putu”, rekla je Zaharova.

Dodala je da su Crnogorci kako bi “udovoljili rusofobnoj transatlantskoj agendi spremni nastaviti s politikom potkopavanja demokratskih temelja svog društva i države te uskratiti svojim građanima pravo na pristup informacijama”.

Na stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Agencija za elektronske medije Crne Gore naredila nadležnim službama i lokalnim telekomunikacijskim kompanijama da “najkasnije do 10. jula u potpunosti obustave emitovanje ruskih medija”.

Riječ je o 20 ruskih medijskih operatera, uključujući “Prvi kanal”, “Rusija 1”, “RT”, “Sputnjik”, “NTV”, “REN TV” i druge. Zaharova je izjavila da ova odluka podrazumijeva zabranu satelitskog i kablovskog emitvanje njihovog sadržaja, kao i bilo kojeg drugog načina distribucije, uključujući internet.

Zaharova je kazala da se radi “o pokušaju da se retroaktivno pravno formalizuje situacija nastala početkom 2022. godine. Tada su crnogorske vlasti bez upozorenja blokirale sve ruske emitere dostupne u zemlji i potpuno očistile informativni prostor od njihove prisutnosti”.

Dodala je da je sada službeni izgovor za uvođenje zabrane, koja je neslužbeno na snazi ​​već duže vrijeme, pridruživanje Podgorice sankcijama koje je Evropska unija uvela ruskim medijima.