CVIJANOVIĆ: Јasno precizirano uvažavanje svih nivoa vlasti

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Bok Јankovcu kod Gradiške da su u dokumentu Principi za formiranje vlasti u BiH sve stvari veoma jasno precizirane, a ono što je veoma važno jeste koordinacija i uvažavanje stavova svih nivoa vlasti.

– Kada govorimo o uvažavanju stavova svih nivoa vlasti valjda znamo kakav je odnos Republike Srpske i njenih institucija prema svakom konkretnom pitanju, uključujući i pitanje NATO – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u sporazumu, naravno ukoliko bude implementiran, a što je od velikog značaja za sve nivoe vlasti, naglašena potreba da se obezbijedi nastavak Reformske agende, što znači novi set različitih mjera i reformi ekonomsko-socijalnog i finansijskog karaktera da bi se obezbijedilo kretanje dalje, kao što je bilo i ranije kada su zabilježeni određeni pomaci i pozitivni rezultati.

Na pitanje da prokomentariše reagovanja predstavnika SDS-a na sporazum koji su postigli lideri SNSD-a, HDZ BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, Cvijanovićeva je rekla da SDS nema kredibilitet da priča o formiranju vlasti na nivou BiH jer je izborni gubitnik i licemjerno je da bilo šta komentarišu.

– Logično je da izborni pobjednici formiraju vlast, pogotovo u zemlji kakva je BiH, gdje se vrednuje ko su izborni pobjednici u okviru tri različita naroda. Јasno je ko su pobjednici i ko treba da formira vlast, a u dokumentu Principi za formiranje vlasti na nivou BiH nema nikakvih preuzetih obaveza koje bi se kosile sa stavovima institucija Republike Srpske i sve je u skladu sa njima – rekla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica SNSD-a.

Ona je podsjetila da je SDS, kao izborni gubitnik, i ovaj put tražio partnere da bi obezbijedio mjesto u “sarajevskim foteljama”.

– Oni to i dalje traže i pokušavaju sačiniti kombinatoriku sa SDA, SDP-om Demokratskim frontom. Sigurno je da nemaju kredibilitet da pričaju o formiranju vlasti, jer su izgubili izbore, ovaj put sa većom razlikom, nego prošli. Ljudi su rekli šta misle o njihovom ponašanju u Sarajevu, kao što su i nama pokazali i mogli smo lako da formiramo vlast u Srpskoj kao politički pobjednici – kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da SDS na nivou BiH služi kao palica za bubnjeve različitih ministara koji dolaze iz SDA i predsjedavajućeg Savjeta ministara.

– Malo kada su se potrudili da uvaže stavove institucija Republike Srpske i mislim da im je to bila kobna politička greška zbog koje su imali slabije izborne rezulate – rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba