CVIJANOVIĆ: Јasno precizirano uvažavanje svih nivoa vlasti

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Bok Јankovcu kod Gradiške da su u dokumentu Principi za formiranje vlasti u BiH sve stvari veoma jasno precizirane, a ono što je veoma važno jeste koordinacija i uvažavanje stavova svih nivoa vlasti.

– Kada govorimo o uvažavanju stavova svih nivoa vlasti valjda znamo kakav je odnos Republike Srpske i njenih institucija prema svakom konkretnom pitanju, uključujući i pitanje NATO – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u sporazumu, naravno ukoliko bude implementiran, a što je od velikog značaja za sve nivoe vlasti, naglašena potreba da se obezbijedi nastavak Reformske agende, što znači novi set različitih mjera i reformi ekonomsko-socijalnog i finansijskog karaktera da bi se obezbijedilo kretanje dalje, kao što je bilo i ranije kada su zabilježeni određeni pomaci i pozitivni rezultati.

Na pitanje da prokomentariše reagovanja predstavnika SDS-a na sporazum koji su postigli lideri SNSD-a, HDZ BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, Cvijanovićeva je rekla da SDS nema kredibilitet da priča o formiranju vlasti na nivou BiH jer je izborni gubitnik i licemjerno je da bilo šta komentarišu.

– Logično je da izborni pobjednici formiraju vlast, pogotovo u zemlji kakva je BiH, gdje se vrednuje ko su izborni pobjednici u okviru tri različita naroda. Јasno je ko su pobjednici i ko treba da formira vlast, a u dokumentu Principi za formiranje vlasti na nivou BiH nema nikakvih preuzetih obaveza koje bi se kosile sa stavovima institucija Republike Srpske i sve je u skladu sa njima – rekla je Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica SNSD-a.

Ona je podsjetila da je SDS, kao izborni gubitnik, i ovaj put tražio partnere da bi obezbijedio mjesto u “sarajevskim foteljama”.

– Oni to i dalje traže i pokušavaju sačiniti kombinatoriku sa SDA, SDP-om Demokratskim frontom. Sigurno je da nemaju kredibilitet da pričaju o formiranju vlasti, jer su izgubili izbore, ovaj put sa većom razlikom, nego prošli. Ljudi su rekli šta misle o njihovom ponašanju u Sarajevu, kao što su i nama pokazali i mogli smo lako da formiramo vlast u Srpskoj kao politički pobjednici – kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da SDS na nivou BiH služi kao palica za bubnjeve različitih ministara koji dolaze iz SDA i predsjedavajućeg Savjeta ministara.

– Malo kada su se potrudili da uvaže stavove institucija Republike Srpske i mislim da im je to bila kobna politička greška zbog koje su imali slabije izborne rezulate – rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)

CILJ POVEĆANA BEZBJEDNOST ĐAKA Od danas besplatan tehnički pregled autobusa

U Republici Srpskoj će od danas do 31. avgusta biti sprovedena besplatna kontrola tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa, sa ciljem povećanja bezbjednosti đaka u saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske. U akciji besplatne kontrole učestvovaće 58 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa. “Ovom akcijom, čiji je cilj

“Vitaminka” traži 50 radnika

Fabrika za preradu voća i povrća “Vitaminka” iz Banjaluke raspisala je oglas za prijem 50 radnika na određeno vrijeme.

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao