Biznis 15.11.2016.

Da li će se minimalna plata u RS povećati na 417 KM?

ČITANJE: 2 minute

Povećati najnižu platu sa 370 na 417 maraka – prijedlog je koji stiže iz Saveza sindikata Republike Srpske.

To je ujedno i jedina konkretna brojka koja je pomenuta na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta. Sindikalci traže da najniža cijena rada bude jednaka polovini prosječne plate u Srpskoj.

Njihov predsjednik, Ranka Mišić, poručuje da je za radnike jedino ta opcija prihvatljiva. Imaju i svoju računicu.

“Za najnižu platu, u 2010. kada je posljednji put utvrđena, jedan radnik mogao da kupi 370 hljebova, a danas može da kupi 285, ili za 85 hljebova manje. Da jedan radnik koji dobije 370 maraka, u 2010. mogao da kupi 352 kg brašna, a ove godine može da kupi 296″, ističe Ranka Mišić, predjsednik Saveza sindikata RS.

Iznos najniže plate za iduću godinu danas, ipak, nije utvrđen. Socijalni partneri poručuju da je sjednica bila konstruktivna, i da će dogovor sigurno biti postignut.

Poslodavci tvrde da će iznos najniže cijene rada odgovarati trenutnim ekonomskim pokazateljima. Između redova, otkrili su i šta misle o prijedlogu sindikalaca, prenosi ATV.

“Najniža plata se utvrđuje na 30, maksimalno do 45 odsto prosječne plate. Nekoliko zemalja, veoma malo, dvije-tri zemlje imaju visinu najniže plate do 50 odsto prosječne plate”, rekao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Konkretan prijedlog nije stigao ni iz Vlade. Ministar rada, Milenko Savanović, poručuje da za sada nije razmišljao o iznosu najniže plate. Uvjerava da će, ipak, nekakvog rasta biti.

“Mislim da će doći do odreženih povećanja. Sad, u kojoj mjeri, zaista ne mogu da kažem, niti mogu da dam napamet. Za očekivati je neki pomak. Sad, koliki će biti, vidjećemo”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Za sedam dana komisija Ekonomsko-socijalnog savjeta trebalo bi da utvrdi prijedlog nanjiže plate u Srpskoj. Ako socijalni partneri ne uspiju da se usaglase, o sudbini radnika na minimalcu odlučivaće Vlada.

(Agencije)