Da li je moguće biti imun na virus korona?

Kako biste se testirali na virus korona potrebno je uzeti bris nosa i grla kao i dodatne uzorke ispljuvka ukoliko imate zagušen neprekidan kašalj, prenosi britanski “Express”.

Ipak, u svijetu se pojavilo povećano interesovanje za testove na antitijela koji bi mogli da pomognu u sprječavanju daljeg širenja korona virusa.

Test na antitijela naziva se još i serološki test i mogao bi da otkrije da li je osoba već imala korona virus i nakon oporavka.

Testiranje bi se obavljalo provjeravanjem čovjekove krvi na antitijelo korona virusa kako bi se vidjelo da li se organizam oporavio od infekcije pa je prema tome razvio i imunitet na njega.

Trenutni testovi koji postoje otkrivaju samo da li čovjek momentalno ima virus u organizmu, a ne može da se provjeri da li ga je ranije imao u sebi.

Singapur je jedna od prvih država koja testira ovakve testove koji mogu da kažu da li je čovjek bio zaražen.

Da li možemo biti imun na korona virus?

Na isti način kako grip može da mutira moguće je da će Covid-19 to isto učiniti što znači da bi neko mogao da se razboli i dva puta.

Doktor Stiven Glukman, ljekar zaraznih bolesti Pen medicine rekao je da će ljudi vjerovatno dobiti virus jednom, kada će se stvoriti imunitet kod većine ljudi, baš kao što je stvoren na druge korona viruse.

“Korona virusi nisu novi, postoje već dugo u mnogim oblicima i od njih ne obolijevaju samo ljudi. Tako da znamo dosta toga o korona virusima uopšte, a zaključak o imunitetu je sljedeći: jednom kada dobijete određeni korona virus, nakon toga postajete imuni na njega”, tvrdi on.

Ipak, krajem februara dogodio se slučaj koji je zabrinuo naučnike kada se jedna žena iz Osake navodno dva puta zarazila virusom korona.

kako su tada javili svjetski mediji, prvi put je na korona virus testirana krajem januara, a iz bolnice je otpuštena 6. februara nakon što su joj nalazi bili negativni, a ona posve bez simptoma i zdrava.

Međutim, 19. februara ponovo je osjetila bol u grudima i otišla u bolnicu na testiranje, a nalaz je potvrdio prisutnost virusa Covid-19.

Britanski “The Guardian” prenio je da su tada vlasti u Japanu potvrdile ovaj slučaj, ali i da je u Kini već bilo zabilježenih sličnih slučajeva.

(Express)

Servisne informacije za 2. jul 

Servisne informacije za četvrtak 2. jul 2020. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata  dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen je šest puta. Dogodilo se devet saobraćajnih nezgoda. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 48 odraslih pacijenta, četvoro djece i obavljeno je 10

OBILJEŽILI DECENIJU RADA: Dajak klub započeo novu sezonu

Dajak je jedan od simbola našeg grada, a vožnju dajakom na Vrbasu vole i Banjalučani i svi gosti koji dođu u naš grad. Kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas posjetio Dajak klub, povodom početka dajak sezone i obilježavanja decenije rada kluba. Grad je prije desetak godina podržao osnivanje kluba, a kako je istakao

VIŠKOVIĆ: Vlada će firmama oštećenim zbog korone isplatiti 20 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 miliona KM privrednim subjektima koji su na indirektan način trpjeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu. Višković je podsjetio

VIDOVIĆ: Realizovane sve budžetske obaveze u Srpskoj

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da su prihodi i primici planirani budžetom u 2019. godini ostvareni u iznosu od 3,313 milijardi KM, što predstavlja 100 odsto u odnosu na rebalans budžeta, te da su izvršene sve budžetske obaveze. “Budžetski prihodi u 2019. godini ostvareni su u iznosu od 2,846 milijardi KM,

PRESTANAK RADA: U toku raspuštanje republičkih karantina

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije ukinuti su objekti za izolaciju karantinskog tipa i ta odluka se trenutno sprovodi, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije. Prema njegovim riječima, ova odluka će biti možda realizovana za nekoliko sati, a možda u narednih nekoliko dana,

SUD BIH: Mektiću zabranjeno da javno iznosi činjenice iz predmeta u kojem je optužen

Sud BiH odredio je bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću mjere zabrane iznošenja činjenica iz predmeta u kojem je optužen za zloupotrebu službenog položaja u vezi s nabavkom vatrogasne opreme, te zabranu kontaktiranja sa svjedocima. Sud je na ovaj način uvažio žalbu Tužilaštva BiH koje je u prijedlogu Sudu tražilo ove mjere, između