Da li je moguće biti imun na virus korona?

Kako biste se testirali na virus korona potrebno je uzeti bris nosa i grla kao i dodatne uzorke ispljuvka ukoliko imate zagušen neprekidan kašalj, prenosi britanski “Express”.

Ipak, u svijetu se pojavilo povećano interesovanje za testove na antitijela koji bi mogli da pomognu u sprječavanju daljeg širenja korona virusa.

Test na antitijela naziva se još i serološki test i mogao bi da otkrije da li je osoba već imala korona virus i nakon oporavka.

Testiranje bi se obavljalo provjeravanjem čovjekove krvi na antitijelo korona virusa kako bi se vidjelo da li se organizam oporavio od infekcije pa je prema tome razvio i imunitet na njega.

Trenutni testovi koji postoje otkrivaju samo da li čovjek momentalno ima virus u organizmu, a ne može da se provjeri da li ga je ranije imao u sebi.

Singapur je jedna od prvih država koja testira ovakve testove koji mogu da kažu da li je čovjek bio zaražen.

Da li možemo biti imun na korona virus?

Na isti način kako grip može da mutira moguće je da će Covid-19 to isto učiniti što znači da bi neko mogao da se razboli i dva puta.

Doktor Stiven Glukman, ljekar zaraznih bolesti Pen medicine rekao je da će ljudi vjerovatno dobiti virus jednom, kada će se stvoriti imunitet kod većine ljudi, baš kao što je stvoren na druge korona viruse.

“Korona virusi nisu novi, postoje već dugo u mnogim oblicima i od njih ne obolijevaju samo ljudi. Tako da znamo dosta toga o korona virusima uopšte, a zaključak o imunitetu je sljedeći: jednom kada dobijete određeni korona virus, nakon toga postajete imuni na njega”, tvrdi on.

Ipak, krajem februara dogodio se slučaj koji je zabrinuo naučnike kada se jedna žena iz Osake navodno dva puta zarazila virusom korona.

kako su tada javili svjetski mediji, prvi put je na korona virus testirana krajem januara, a iz bolnice je otpuštena 6. februara nakon što su joj nalazi bili negativni, a ona posve bez simptoma i zdrava.

Međutim, 19. februara ponovo je osjetila bol u grudima i otišla u bolnicu na testiranje, a nalaz je potvrdio prisutnost virusa Covid-19.

Britanski “The Guardian” prenio je da su tada vlasti u Japanu potvrdile ovaj slučaj, ali i da je u Kini već bilo zabilježenih sličnih slučajeva.

(Express)

VIRUSOLOZI: Otvorite prozore, pustite sunce u prostorije

Predsjednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje virusa korona je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom. “Nulte su mogućnosti da će viruskorona s ljetom nestati. Još uvijek znamo malo o porijeklu i trajanju ovoga

LUKAČ: Zbog vanrednog stanja ne možemo svečano obilježiti Dan policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač čestitao je Dan policije svim pripadnicima MUP-a, a građane je pozvao da poštuju sve mjere nadležnih institucija kada je riječ o suzbijanju širenja korona virusa. On je naglasio da se policija svim snagama i kapacitetima bori da održi dobro bezbjednosno stanje u Srpskoj, kao i javni red i

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA STVARA STRES Putem Skajpa i telefona pružaju psihološku pomoć

Trenutna epidemiološka situacija može biti stresna za ljude, a građani kojima treba psihološka podrška, pomoć mogu potražiti od Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Banjaluci, svaki dan od 7 do 20 časova.  – Javite nam se putem Skajpa na adresi CZMZ Banjaluka ili na broj telefona 051/230-250- poručili su iz ovog Centra, podsjećajući da

VLADA IZDVOJILA 3,6 MILIONA KM Sletio drugi avion sa opremom za pokretnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke sletio je drugi avion iz Njemačke sa opremom za pokretnu bolnicu koju je nabavila Vlada Republike Srpske.  Za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom Vlada je izdvojila 3,6 miliona KM. Pokretna bolnica je kupljena u okviru borbe protiv virusa korona. Ministar zdravlja i socijalne

Državljani BiH sutra stižu iz Švedske, obezbijeđen karantin

Avionom iz Švedske sutra u Sarajevo stiže između 30 i 100 državljana BiH za koje je obezbijeđen karantin u Studentskom domu na Bjelavama, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić. Nenadić je nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare rekao je da u Kantonu u posljednja 24 časa nije zabilježen nijedan slučaj zaraze,