Dalji bankrot naftnih kompanija, nedovoljna cijena od 45 dolara

nafta

U SAD su ove nedjelje još tri naftne kompanije podnjele zahtjev za bankrot, što je dokaz da cijena nafte od 45 dolara za barel nije dovoljna za spasavanje energetskih kompanija sa ivice kolapsa, piše njujorška agencija “Blumberg”.

Od početka 2015. godine, oko 130 sjevernoameričkih naftnih i gasnih kompanija je podnjelo zahtjev za bankrot zbog ukupnog duga od skoro 44 milijarde dolara, prema podacima advokatske kancelarije “Hejns&Bun”.

Tu, međutim, nisu uračunate kompanije Čeperel enerdži, Pen Virdžinija i Lin enerdži, koje su ove nedjelje podnjele zahtjev za bankrot zbog duga u visini od 11 milijardi dolara, navodi njujorška agencija.

Najmanje još četiri naftne i gasne kompanije, sa dugom od preko osam milijardi dolara, nalaze se blizu bankrota, a među njima su kompanije Brajtburn enerdži partners i Sendridž enerdži, dodaje se u tekstu.

Bankroti energetskih korporacija su sve učestaliji, pošto je prezaduženim kompanijama gotovo nemoguće da prikupe kapital, ocjenjuje njujorška agencija, dodajući da su energetske kompanije praktično isključene sa tržišta obveznica, banke im ukidaju kreditne linije, a prodaja njihovih aktiva je usporila.

“Cijena od 45 dolara za barel ne spasava nikoga. Svako ko je otišao u bankrot kada je cijena bila 30 dolara za barel, otišao bi u bankrot i sa cijenom od 45 dolara. Potrebno je da se nafta najpre učvrsti na 60 do 65 dolara za barel, prije nego dođe do realnog zaokreta u profitabilnosti tog sektora”, izjavio je analitičar Spenser Kater.

(Agencije)

JEDNA OSOBA PREMINULA: Virus korona potvrđen kod 114 osoba u Republici Srpskoj

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, novi virus korona potvrđen je kod 114 osoba u Republici Srpskoj, dok je jedna osoba preminula, rekao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković. On je apelovao na građane da se

Banjalučanin uhapšen zbog marihuane

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka izvršili su kriminalističku obradu nad licem čiji su inicijali D.Đ, kod kojeg je pronađana određena količina marihuane. Ovo lice uhapšeno je juče jer je kod njega pronađeno i oduzeto 10,38 grama marihuane, saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave. U saopštenju je navedeno da će Policijska uprava Banjaluka protiv D.Đ u redovnoj

AERODROM REPUBLIKE SRPSKE: Linija Beograd-Banjaluka-Beograd tri puta sedmično

Sa Aerodroma Banjaluka trenutno saobraća redovna linija Beograd-Banjaluka-Beograd avio-kompanije “Er Srbija”, a iz preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” rekli su Srni da će preduzeti sve aktivnosti na daljem uspostavljanju normalnog odvijanja saobraćaja u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i preporukama nadležnih institucija.  Linija Beograd-Banjaluka-Beograd saobraća tri puta sedmično – srijedom, petkom i nedjeljom, a “Er Srbija”

DRAGIČEVIĆ: Stanivuković pravi predstavu na Trgu 

Davor Dragičević prozvao je poslanika PDP-a Draška Stanivukovića zbog političke zloupotrebe pokreta „Pravda za Davida“. Nakon što je Stanivuković danas održao pres konferenciju na Trgu Krajine, navodno dajući podršku članovima „Pravde za Davida“ koji su prije tri dana privedeni zbog neprijavljenog okupljanja na Trgu, Dragičević je putem Fejsbuka poručio sljedeće: “Opet predstava na trgu, dobro

Godišnjica rođenja jednog od najvećih umova u istoriji svjetske nauke

Srpski pronalazač Nikola Tesla (1856-1943), jedan od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac “novog tehničkog poretka”, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku, rođen je na današnji dan 1856. godine.  Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator

JEDNA OSOBA PREMINULA: U kantonu Sarajevo 72 nova slučaja korona virusa

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je još 408 uzoraka na prisustvo koronavirusa, a u kantonu Sarajevu su potvrđena 72 nova slučaja. Tokom noći u izolatoriju Klinike za plućne bolesti Podhrastovi preminuo je jedan pacijent koji je bio pozitivan na COVID-19. Pacijent je odranije imao i druge bolesti. (A.M/banjaluka.net)