Vijesti 10.05.2017.

Dan otvorenih vrata u kasarni Kozara u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

“Dan otvorenih vrata” održan je danas u banjalučkoj kasarni “Kozara” povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadir Nedeljko Kopuz rekao je novinarima da se “Dan otvorenih vrata” održava povodom 25 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 12 godina Trećeg pješadijskog /Republika Srpska /puka.

“Imali smo želju da danas ugostimo učenike iz osam osnovnih škola i studente četiri fakulteta sa područja grada Banjaluka kojima smo pokazali naoružanje i opremu sa kojim raspolažu Oružane snage BiH”, istakao je Kupuz.

On je rekao da su učenici i studenti upoznati o istoriji i tradiciji Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, koji njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda u okviru Oružanih snaga BiH.

Kopuz je rekao da će centralna manifestacija biti održana 12. maja u kasarni “Kozara” u 11.00 časova predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Dan Vojske Republike Srpske obilježava se sutra i u petak, 12. maja, u Banjaluci u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačih ratova.

Program obilježavanja počeće sutra u 9.00 časova služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

U 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na groblju Sveti Pantelija, a u 12.00 na spomen-kosturnici na banjalučkom Novom groblju.

U petak u 15.00 časova biće održana svečana akademija u Kulturnom centru “Banski dvor”.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

(Srna)