Biznis 19.10.2021.

Danas održana multilateralna kompenzacija: Na berzi “prebijeno” 13,7 miliona KM duga

ČITANJE: 1 minuta

U petoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji, koja je putem jednistvenog sistema Banjalučke berze sprovedena danas u 15 časova, ukupno je kompenzovano 13.711.967 KM obaveza i potraživanja, pokazuju preliminarni podaci Banjalučke berze.

Prema tim podacima, obaveze i potraživanja u ovoj rundi “prebijanja” dugova kompenzovalo je 478 učesnika, koliko ih je registrovano i u prethodnom, četvrtom krugu “prebijanja” dugova putem Banjalučke berze.

Iz Berze su rekli da će učesnici sutra na registrovane adrese elektronske pošte dobiti preliminarne izvještaje o kompenzaciji, te da mogu do 22.10.2021. do 15 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji.

“Nakon perioda za ispravke učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji”, naveli su iz Banjalučke berze za banjaluka.net.

Inače, kroz sistem multilateralnih kompenzacija koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano je oko milijardu maraka obaveza i potraživanja privatnog i javnog sektora u Republici Srpskoj. Prema podacima Banjalučke berze, samo u toku prošle godine privrednici i javni sektor rasteretili su se za oko 156 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Pojašnjenja radi, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, odnosno prebijanjaobaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko -povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem RS, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

(N.Sp)