Magazin 11.02.2019.

DANIJEL DENI KARALIĆ: Na EP izdanju “Revolucija” pjesme “Borba”, “Sloboda” i “Pravda”

ČITANJE: 3 minute

Rođen je 1986. godine u Atini, gdje je završio osnovnu školu. Sa roditeljima se vraća u Banju Luku 1998, a dvije godine poslije upisuje ugostiteljsko-turističko-trgovinsku školu (škola sa najdužim nazivom) smjer kuhar.

Dvije godine poslije kupuje svoju prvu gitaru i od tada mu se ta dva zanimanja prepliću u životu. Banjalučki muzičar, koji je uz gitaru zasvirao i saksofon, Danijel Deni Karalić je kao kuhar radio 10 godina u porodičnom restoranu koji se zvao Obala.

Uporedo sa kuhanjem se bavio muzikom i obišao bivšu Jugoslaviju i Francusku sa bendovima u kojima je svirao. Trenutno je, kako kaže za Oslobođenje, posvećen više muzici, a kuhanje je ostavio za kuću i uživam u tome skupa sa svojom djevojkom. A osim o kuhanju, porazgovarali smo i o novom EP-u, pjesmi “Borba”, reggaeu, promociji, gitari i saksofonu…

Nedavno ste objavili instrumentalnu reggae numeru, koja nosi naziv “Borba”. Pa šta nam to donosi “Borba”?

– Hehe, “Borba” donosi “Revoluciju”! To je drugi singl koji će se naći na EP-u pod nazivom “Revolucija”. “Borba” je nastala dok sam vježbao saksofon i pokušavao da dobijem najniži ton na tadašnjem instrumentu. Kada sam ga uvježbao, taj ton mi se dopao i počeo sam da se igram sa njim, a kao rezultat dobio sam melodiju koja čini glavnu temu ove pjesme.

”Borba” je u reggae žanru. Otkud ljubav prema ovoj vrsti muzike koja je malo neobična za naše prostore?

– Pa, širem auditorijumu možda i jeste neobična za naše prostore, ali smatram da je jedan od najprikladnijih žanrova jer reggae uspijeva u zemljama trećeg svijeta kao što je i Jamajka iz koje je potekao. Reggae slušam od 1999. godine, a počeo sam ga svirati kada sam kupio svoju prvu gitaru (na nagovor Bojana Stijaka sa kojim sam i osnovao Post Scriptum) i tu se stvorila neraskidiva veza između mene i reggae muzike.

Ovaj singl je najava EP izdanja “Revolucija”. Šta to još možemo čuti na “Revoluciji”?

– Na “Revoluciji” će se naći četiri pjesme, dvije instrumentalne – “Sloboda” i “Borba”, i dvije vokalno-instrumentalne – “Pravda” i “200 miliona tona betona” koja će biti objavljena sredinom februara. Za nju pripremam i videospot, a sa tom pjesmom ću i zaokružiti “Revoluciju”.

Hoće li Deni praviti neku koncertnu promociju EP izdanja?

– Naravno, zadao sam sebi rok da to bude 20. aprila ove godine i to je sve što imam u planu za sada. Trenutno sam se fokusirao na vježbanje materijala koji ću izvoditi i to mi je najbitnije.

Saksofon je trenutno Vaš primarni muzički instrument. Zašto ste baš izabrali saksofon iako ste prije toga odlično svirali gitaru?

– To je nekako prirodno došlo. Dopao mi se ton koji izlazi iz saksofona, tako da sam se bacio u potragu za instrumentom, a kad sam došao do njega, shvatio sam da je to definitivno to. S tim što u tom procesu nisam nimalo zanemario gitaru, tačnije, pomogla mi je u učenju sviranja saksofona.

Svirali ste u nekoliko bendova, gdje ste dobro izučili zanat?
– Post Scriptum je moj matični bend i u njemu sam svirao od 2002. do 2014, kada smo i rasformirali bend. Također, svirao sam u hip-hop grupi Brutal Protest i jazz sastavu “Aleksandar Ševo Kvintet”. Svi su se ti bendovi utišali 2015. godine i tada sam počeo razmišljati o solo radu.

(Oslobođenje)