DANIJEL DENI KARALIĆ: Na EP izdanju “Revolucija” pjesme “Borba”, “Sloboda” i “Pravda”

Rođen je 1986. godine u Atini, gdje je završio osnovnu školu. Sa roditeljima se vraća u Banju Luku 1998, a dvije godine poslije upisuje ugostiteljsko-turističko-trgovinsku školu (škola sa najdužim nazivom) smjer kuhar.

Dvije godine poslije kupuje svoju prvu gitaru i od tada mu se ta dva zanimanja prepliću u životu. Banjalučki muzičar, koji je uz gitaru zasvirao i saksofon, Danijel Deni Karalić je kao kuhar radio 10 godina u porodičnom restoranu koji se zvao Obala.

Uporedo sa kuhanjem se bavio muzikom i obišao bivšu Jugoslaviju i Francusku sa bendovima u kojima je svirao. Trenutno je, kako kaže za Oslobođenje, posvećen više muzici, a kuhanje je ostavio za kuću i uživam u tome skupa sa svojom djevojkom. A osim o kuhanju, porazgovarali smo i o novom EP-u, pjesmi “Borba”, reggaeu, promociji, gitari i saksofonu…

Nedavno ste objavili instrumentalnu reggae numeru, koja nosi naziv “Borba”. Pa šta nam to donosi “Borba”?

– Hehe, “Borba” donosi “Revoluciju”! To je drugi singl koji će se naći na EP-u pod nazivom “Revolucija”. “Borba” je nastala dok sam vježbao saksofon i pokušavao da dobijem najniži ton na tadašnjem instrumentu. Kada sam ga uvježbao, taj ton mi se dopao i počeo sam da se igram sa njim, a kao rezultat dobio sam melodiju koja čini glavnu temu ove pjesme.

”Borba” je u reggae žanru. Otkud ljubav prema ovoj vrsti muzike koja je malo neobična za naše prostore?

– Pa, širem auditorijumu možda i jeste neobična za naše prostore, ali smatram da je jedan od najprikladnijih žanrova jer reggae uspijeva u zemljama trećeg svijeta kao što je i Jamajka iz koje je potekao. Reggae slušam od 1999. godine, a počeo sam ga svirati kada sam kupio svoju prvu gitaru (na nagovor Bojana Stijaka sa kojim sam i osnovao Post Scriptum) i tu se stvorila neraskidiva veza između mene i reggae muzike.

Ovaj singl je najava EP izdanja “Revolucija”. Šta to još možemo čuti na “Revoluciji”?

– Na “Revoluciji” će se naći četiri pjesme, dvije instrumentalne – “Sloboda” i “Borba”, i dvije vokalno-instrumentalne – “Pravda” i “200 miliona tona betona” koja će biti objavljena sredinom februara. Za nju pripremam i videospot, a sa tom pjesmom ću i zaokružiti “Revoluciju”.

Hoće li Deni praviti neku koncertnu promociju EP izdanja?

– Naravno, zadao sam sebi rok da to bude 20. aprila ove godine i to je sve što imam u planu za sada. Trenutno sam se fokusirao na vježbanje materijala koji ću izvoditi i to mi je najbitnije.

Saksofon je trenutno Vaš primarni muzički instrument. Zašto ste baš izabrali saksofon iako ste prije toga odlično svirali gitaru?

– To je nekako prirodno došlo. Dopao mi se ton koji izlazi iz saksofona, tako da sam se bacio u potragu za instrumentom, a kad sam došao do njega, shvatio sam da je to definitivno to. S tim što u tom procesu nisam nimalo zanemario gitaru, tačnije, pomogla mi je u učenju sviranja saksofona.

Svirali ste u nekoliko bendova, gdje ste dobro izučili zanat?
– Post Scriptum je moj matični bend i u njemu sam svirao od 2002. do 2014, kada smo i rasformirali bend. Također, svirao sam u hip-hop grupi Brutal Protest i jazz sastavu “Aleksandar Ševo Kvintet”. Svi su se ti bendovi utišali 2015. godine i tada sam počeo razmišljati o solo radu.

(Oslobođenje)

 

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke