Vijesti 10.10.2022.

Darinka Vujanović o mobingu u firmi DDC MLS: Dvije godine iskorištavanja, pa otkaz

ČITANJE: 5 minuta

Samo dan prije nego što sam trebala dobiti ugovor za stalni radni odnos, i na moj slobodan dan i mimo radnog vremena, pozvali su me iz firme “DDC MLS” i dali otkaz.

Kaže ovo za Srpskainfo Darinka Vujanović koja je bila zaposlena u pomenutoj firmi, a koja je odlučila progovoriti o pritiscima, nepravilnostima i torturi koju prolaze zaposleni u ovom preduzeću.

Ona je pojasnila da je bila zaposlena na određeno vrijeme i da su joj ugovor produžavali sve do 3. oktobra.

– Smatram da sam bila veoma dobar radnik, što se može provjeriti u radnoj listi i očekivala sam da ću dobiti ugovor za stalni radni odnos. U ponedjeljak, 3. oktobra, bila sam slobodna , a uveče oko 18 sati pozvali su me iz firme i rekli da neće produžiti ugovor sa mnom i da sam otpuštena! Tražila sam da mi objasne zašto mi daju otkaz, međutim šefica, koja me je nazvala, rekla je da imaju dovoljan broj radnika i samo spustila slušalicu – pojasnila je Vujanovićeva.

Radno vrijeme

Dodaje da su na isti način prošle brojne njene kolege, jer ih firma otpušta u trenucima kada im treba dati stalni radni odnos.

Nakon ovakvog poteza njene bivše firme odlučila je da progovori o brojnim nepravilnostima koje se dešavaju u tom preduzeću.

Kaže da je na samom početku sve bilo super i da su u ugovoru navedene stavke koje su odgovarale svima; jedini problem predstavljalo je radno vrijeme od osam i po sati, koje je prevazilazilo zakonom propisanih 40 sati sedmično.

– Svjesni nepovoljne finansijske situacije u zemlji, kao i korona virusa koji se desio u tom periodu, pristali smo na navedeni uslov iako se nije podudarao s ugovorom. Redovnost i sama visina plate na samom početku bile su korektne, u timu je vladala pozitivna atmosfera bez ikakvih prigovora. Takvo stanje zadržalo se sve do trenutka kada je firma neosnovano počela povećavati broj radnika, dok obim posla nije bio dovoljan ni za već postojeće zaposlene. Tada se dešava sunovrat i negativna strana uprave firme – rekla je Vujanovićeva.

Manje plate

Ističe da je zbog presinga sve veći broj radnika napuštao firmu, a obim posla bio bi veći, što je impliciralo traženjem prekovremenog rada svaki dan, pa čak i nedjeljom.

– U aprilu ove godine počinjemo primati znatno manje plate. Plate su znatno smanjene odvajanjem toplog obroka i prevoza od same plate. Kada je Vlada Srpske donijela odredbu o povećanju iznosa toplog obroka, firma “DDC MLS” je tada radnicima znatno smanjila osnovicu plate, a topli obrok povećala do zakonskog propisa. Za iznos povećanja toplog obroka radnicima su osnovice plate smanjene. Smanjenjem osnovice radnicima je manje plaćen noćni rad, rad na praznike i prekovremeni rad. Uzimajući u obzir da radnici ove firme rade noćne smjene pet dana zaredom, svaki praznik – i vjerski i državni, a na prekovremeni rad tjerani su pet mjeseci bez prestanka, bez ijednog slobodnog dana, lako je zaključiti stepen poniženja i finansijskog oštećenja nakon što je firma smanjila osnovicu za iznos povećanja toplog obroka koji su po zakonu morali povećati – ističe Vujanovićeva.

Prema njenim riječima, upravi je dostavljen zajednički e-mail većine radnika, sa zahtjevom da se ugovori usklade sa zakonom, kao i radno vrijeme, da se plate obračunavaju po zakonu i definišu ostale zakonske odredbe u poslovanju firme, na šta nisu dobili odgovor od uprave.

Minuli rad

Ističe da su platne liste koje su dobijali bile bez potpisa i pečata.

– Moj rad u firmi nije bio sporan, nikada nisam dobila opomenu od strane klijenta, kao ni od strane nadležnih za svoj rad. Jedino sporno bila je borba za moja radnička prava i samim tim postala sam im prijetnja. Da nije baš sve tako crno u pomenutoj firmi jeste činjenica da je plata redovna. Međutim, činjenica da se od svake plate radnicima nešto uzima, a nikada ne obrazlaže šta i zašto, tema je kojom se treba pozabaviti inspekcija – pojasnila je Vujanovićeva.

Dodaje da na listama nikada nije bio naznačen minuli rad; oni su to pravdali računanjem istog u osnovicu i tu su mogli manipulisati, jer radnici nisu sa sigurnošću znali iznos za svoj minuli rad. Po nalogu inspekcije, unazad tri mjeseca počeli su slati novi format platne liste.

– Iza svake moje izjave stoje dokazi. Želim da pozovem sve državne institucije da obrate pažnju i prate rad inostranih firmi na našoj teritoriji kako ne bi iskorištavali radnike. Smatram ovo mobingom i manipulacijom “DDC MLS” kompanije, jer ‘’zavlači’’ radnike dvije godine kako bi im kasnije dodijelili otkaze ili, kako oni kažu, neprodužene ugovore – poručila je Darinka Vujanović.

Pokušali smo dobiti komentar u firmi “DDC MLS” na pomenute optužbe, ali menadžer preduzeća Draško Zrnić nije odgovarao na naše pozive.

Frima “DDC MLS” je jedna od vodećih kompanija u oblasti industrije informacionih tehnologija u BiH, čija je djelatnost outsourcing poslovnih procesa.

Inspektorat Srpske

Da nešto ne štima u preduzeću “DDC MLS” potvrdili su i u Inspektoratu Srpske. Oni su rekli da je inspekcija rada u proteklom periodu zaprimila više anonimnih prijava koje su se odnosile na ugovore o radu, i to na obračun plate radnika, dnevni odmor u toku radnog vremena, topli obrok.

– Nakon izlaska republičkog inspektora rada te utvrđivanja svih činjenica isti je rješenjem naložio otklanjanje utvrđenih nepravilnosti koje se odnose na omogućavanje dnevnog odmora u toku radnog vremena i ponudu ugovora o radu na neodređeno vrijeme u skladu sa odredbama. Poslodavac je odredio bruto platu ugovorom o radu kako je to propisano, a uvidom u platne liste utvrđeno je da se osnovna plata uvećava po osnovama propisanim odredbama Zakona o radu – radni staž, prekovremeni rad, rad noću. Da se obračunava topli obrok i prevoz. Uručuju se platne liste elektronski radnicima – rekli su u Inspektoratu.

(SB)

Oznake: DDC MLS, mobing