Vijesti 22.10.2021.

Deset štićenika “Daun sindrom centra” primili prvu dozu “Fajzera”

ČITANJE: 2 minute

Deset štićenika “Daun sindrom centra” iz Banjaluke, Laktaša, Prijedora i Kotor Varoša primili su danas u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske prvu dozu “fajzer” vakcine protiv virusa korona.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić, koji je ambasador lica sa Daunovim sindromom i koji je organizovao današnju akciju, istakao je da se UKC pored liječenja od kovida 19 bavi i prevencijom ovog oboljenja, a najbolja prevencija je vakcinacija.

“Danas smo vakcinisali moje drugare, osobe sa Daunovim sindromom. Cilj nam je da ne dozvolimo da ni jedan od naših drugara i članova `Daun sindrom centra` ne oboli od kovida 19 i presrećan sam što su oni to shvatili i što su se odazvali da prime vakcinu”, rekao je Đajić.

On je rekao da je njegova uloga kao ambasadora da pomogne licima sa Daunovim sindromom, ali je dodao da su i oni pomogli njemu, jer sada na život gleda drugačije, odnosno uz njih je “progledao”.

“Od njih sam naučio da smo mi možda od njih sposobniji motorno i u pokretima, ali su puno sposobniji od nas u onom što je možda i bitnije, a to su emocije, radost i uživanje u životu”, rekao je Đajić.

On je poručio svima da uživaju u onome što imaju onakvi kakvi jesu, a ne da tuguju za onim što nisu i što nemaju.

Direktor “Daun sindrom centra” Zoran Jelić zahvalio se Đajiću, koji je 2019. godine na UKC predstavio osobe sa Daun sindromom sa njihovom predstavom “Mali princ”, odakle je počelo rušenje predrasuda i stavova o ovim osobama.

“Zahvaljujući ambasadoru Đajiću oni više nisu osobe sa Daunovim sindromom, već su postali djeca sunca”, rekao je Jelić.

On je apelovao na roditelje sa Daunovim sindromom da prestanu razmišljati na način da tvrde ono što ne znaju, da garantuju ono što su čuli od ljudi koji nisu kvalifikovani.

“Moramo vjerovati ovim ljudima koji vode računa o nama i prije vakcine i poslije vakcine, molim sve roditelje da se odazovu, jer je ovo jedina mogućnost da opstanemo i da živimo dalje”, rekao je Jelić.

On je podsjetio da je ambasador osoba sa Daunovim sindromom Vlado Đajić tokom prethodne dvije godine organizovao nekoliko onlajn radionica zdravstvenog i rehabilitacionog oblika u koje su bile uključene i osobe iz EU i regiona.

Štićenik “Daun sindrom centra” dvadesetsedmogodišnja Nikolina Savić iz Prijedora zahvalila je Đajiću što je organizovao današnju akciju i što je uz osobe sa Daun sindromom.

“Danas smo došli da se vakcinišemo od korone. Nemojte izaći iz kuće bez maske, to je opasna bolest. Čim ovo prođe ići ćemo da obiđemo puno toga. Puno pohvala doktoru Đajiću što je sve ovo omogućio za nas djecu sunca“, rekla je Savićeva.

(Srna, E.M)