Magazin 06.09.2019.

“DEVETA DIMENZIJA”: Poznati autori na Drugom međunarodnom salonu stripa na Kastelu

ČITANJE: 5 minuta

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“, od 4. do 6. oktobra u prostorijama Kamene kuće na tvrđavi Kastel, organizovaće Drugi međunarodni salon stripa „Deveta dimenzija“.

Drugo izdanje Salona stripa i ove godine posjetiocima će ponuditi brojne sadržaje. Planirana je postavka 14 retrospektivnih izložbi sa više od 600 stranica stripa, te promocije brojnih strip izdanja.

– Ono što posebno izdvajamo su strip radionice i strip škola koje će trajati tokom cijelog trajanja Salona. Namjera je da okupimo sve više polaznika, od 7 do 77 godina, koji će tokom manifestacije imati priliku da sami stvaraju. Radionice i materijal su besplatni – rekao je Zoran Pejić, predsednik udruženja „Deveta dimenzija“.

Značaj jedne ovakve manifestacije za Banjaluku, ali i RS, ogleda se i u vrhunskim autorima koji će biti gosti Salona. Zahvaljujući pomoći italijanske ambasade u BiH i ambasadora Nikole Minasija, Salon će ugostiti dva italijanska autora. Takođe, planirano je i gostovanje strip autora iz Francuske i to zahvaljujući saradnji „Devete dimenzije“ i Francuskog kulturnog centra u BiH.

– Članovi Udruženja su se potrudili da ove godine odu korak dalje i da drugi salon bude bolji od prvog koji je bio odlično organizovan, posjećen i propraćen u medijima – dodao je on.

Specijalni gosti Salona biće svjetski poznati i priznati autori: Fabio Ćeloni, Marika Daloko, Aleksa Gajić, Nenad Cvitičanin, Igor Marković, Zoran Stefanović, Darko Kreč, Lazo Sredanović, Senad Mavrić, Milan Mladić, Zdravko Knežević, Srđan Salat, Predrag Ikonić, Srđan Vranješ, Borislav Maljnović, Jovan Bratić, Goran Lojpur i Aleksandar Petrić.

Posjetioci Salona imaće priliku da se sa njihovim radom upoznaju na izložbama i promocijama koje će biti organizovane tokom trajanja ove manifestacije.

– Veliki je izazov nadmašiti prethodni salon koji je imao veliki uspjeh. Trudili smo se da ovaj put ponudimo malo više sadržaja i gostiju, a samim tim smo pojačali i kvalitet izložbenih postavki. Rad na organizaciji novog salona počinje odmah kada se prethodni završi. To u početku bude idejno, pa onda tokom godine organizujemo izložbe, promocije i strip radionice na kojima stičemo potrebno iskustvo. Onda se tokom godine polako pojačava tempo i posljednjih 4, 5 mjeseci se intenzivno radi. Imamo uigranu ekipu gdje svako zna šta treba da radi – rekao je Pejić.

Prošle godine veliku pažnju je izazvala „Berza stripa“, tako da su odlučili da je i ove godine uvrste u program. Na prodajnim štandovima strip izdavača „Deveta dimenzija“ i “System Comics” zainteresovani posjetioci moći će kupiti najnovija, kao i ona starija strip izdanja svih izdavača stripova iz okruženja.

– Sve je više autora i sve je više strip izdanja i ta činjenica raduje sve nas. To je bi bio jedan od naših ciljeva pri osnivanju Udruženja i mislim da smo ga ispunili, ali nećemo stati na ovome. Takođe, sve je više strip radionica i škola koje privlače uglavnom naše najmlađe talente. Autorima prvenstveno treba dati prostora gdje će redovno da objavljuju. Mi smo to omogućili sa našim strip magazinom „Parabellum” koji izlazi već devet godina. Povećali smo i prostor sa početnih 140 na 300 stranica. U svakom broju 50-ak stranica odvojeno je za radove naših najmlađih – objasnio je.

Prema njegovim riječima, mališani će uskoro dobiti i svoj poseban strip časopis „Parabellum junior” koji će od korice do korice biti iscrtan rukama mladih stripadžija.

– To je jedinstven slučaj na Balkanu, a i šire. To je jedino uradio još Zdravko Knežević čiji je strip fanzin „Kunova“ u posljednjih nekoliko brojeva bio posvećen radovima najmlađih. Naš časopis izlazi jednom godišnje i mislim da je to za autore malo. Trebalo bi pojačati ritam, za početak da to bude bar 2 puta godišnje pa makar i na manjm broju strana. Mi to finansijski ne možemo postići, potrebna nam je pomoć države koja bi pokrila troškove izlaska tog jednog broja, a za drugi ćemo se već nekako snaći uz pomoć naših prijatelja sponzora – rekao je Pejić.

Tokom pripreme ovogodišnjeg salona spremili su i pet novih strip izdanja iz produkcije „Devete dimenzije“. Strip knjigu „David i ja“ pokojnog Mira Mlađenovića, strip album „Ohrabrenja“ najpoznatijeg srpskog autora alternativnog stripa Aleksandra Zografa, jubilarni 9. po redu broj strip magazina „Parabellum“ i „Parabellum junior”, a tu je i drugi dio strip mange Srđana Vranješa.

Zoran Pejić o ovogodišnjoj postavci Salona

– Svih 14 izložbenih postavki ovogodišnjeg salona biće jako zanimljive i kvalitetne. Jedna od najvažnijih svakako je izložba strip kaiševa stripa David Štrbac pokojnog Mira Mlađenovića, doajena stripa u RS, strip junak Dikan autora Laze Sredanovića proslavlja 50 godina postojanja. Aleksa Gajić ima dve izložbe od kojih će „Čudnovati stripovi Alekse Gajića“ vjerovatno izazvati najveće interesovanje. Nenad Cvitičanin ima svoju prvu izložbenu postavku, strip izdavač „System comics“ predstavljen je sa dve izložbe „Torpedo 1936: Rođaci“ i „Linije fronta“ (stripovi na temu Prvog svjetskog rata) – rekao je on.

Kako izgledaju table Dilan Doga ili Bred Barona moći će se vidjeti na izložbi Fabija Ćelonija. Tu su još izložbe Darka Kreča, Senada Mavrića, strip škole Kunova i stripa „Treći argument“.

– Na kraju bih skrenuo pažnju na jako zanimljivu izložbu „Life in sketch“ italijanske umjetnice Marike Daloko koja nije strip autor nego profesionalni fotograf, a prije par godina napravila foto knjigu i prateću izložbu gdje je predstavila rad 11 italijanskih strip autora – zaključuje Pejić.

(Srpskainfo)