Vijesti 20.11.2017.

Dio Banjalučana traži zabranu saobraćaja u centru grada i za zimske praznike

ČITANJE: 2 minute

Dio Banjalučana oduševljen ljetnom praksom da se u centru grada zabrani prolaz automobila vikendom, podržava ideju da se isto uradi i u zimskoj sezoni.

I pored brojnih pritužbi da se tako stvaraju gužve, zatvaranje glavne Ulice kralja Petra I Karađorđevića za saobraćaj u ljetnim mjesecima, kod dijela građana ipak je naišao na pozitivan odjek. Kažu da je centar grada bio mnogo prijatnije mjesto za šetnju i da bi tu praksu trebalo ponoviti i u decembru i januaru, kada je praznično raspoloženje u gradu na vrhuncu.

– I sama sam vozač, ali smatram da je ova akcija ljetos ipak donijela mnogo više lijepog, nego negativnog. Odlično je što, čak i kada idete trotoarom, ne morate djecu stalno kontrolisati i paziti da ne izlete na ulicu. Predstoji nam mjesec dana Zimzograda, svi dolaze u centar grada, super bi bilo ponovo da je ulica otvorena samo za pješake, posebno jer se parkić renovira i zatvoren je za prolaz – priča četrdesetogodišnja Mirna Ristić.

Zašto se ulica više ne zatvara vikendom za vozila, garađani su direktno pitali i gradonačelnika Igora Radojičića, putem društvenih mreža. On je najavio da Grad ima namjeru da u zimskoj turističkoj sezoni, kada bude događaja, dešavanja i koncerata, ponovo zabrani saobraćaj u užem centru grada, ali nije ipak precizirao da će to biti svakog vikenda.

Smatra i da je eksperimentalna pješačka zona opravdala svoju namjenu i najavljuje novitete u idućoj godini.

– Namjeravamo da to ubuduće ne bude samo zatvaranje ulice, nego i da na toj lokaciji ponudimo neke zabavne, kulturne, ugostiteljske i rekreativne sadržaje koji bi bili interesantni građanima- zaključio je Radojičić.

Nema trajne zabrane

– Stariji Banjalučani sjećaju se da je u centru bila pješačka zona, ali tada je bilo daleko manje vozila i manja frekvencija saobraćaja. Upravo zbog ogromnog broja registrovanih automobila centar grada ne može biti trajno zatvoren, jer nema rješenja za saobraćaj- pojasnio je Radojičić.

(EuroBlic)